Ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή της 13ης σύνταξης, ως Δώρο Χριστουγέννων, θα τηρηθεί κανονικά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας το Σάββατο το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε ότι αν χρειαστεί, θα επιβάλλει έκτακτο φόρο, αλλά για τους «έχοντες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Στρατούλης είπε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια που εξήγγειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός ότι έρχονται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς -όπως είπε- αφορά δαπάνη η οποία θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου του 2015 και υπήρχαν άλλα ζητήματα που έπρεπε να προωθηθούν με προτεραιότητα, όπως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2015 θα καταβληθεί ως «Δώρο Χριστουγέννων» η 13η σύνταξη σε 1.262.920 δικαιούχους​

Ερωτηθείς εάν η ρύθμιση θα ψηφιστεί εντός τετραμήνου, ο ίδιος απάντησε λέγοντας πως «δεν έχει καμία σημασία να ψηφιστεί μέσα στο τετράμηνο ή τον Ιούλιο μια παροχή που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο». Ο κ. Στρατούλης, πάντως, δήλωσε ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη από την Παρασκευή, αφορά 1.262.920 συνταξιούχους και το σύνολο της δαπάνης διαμορφώνεται στα 545 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι όταν θα κατατεθεί στη Βουλή δεν θα αφορά ούτε έναν συνταξιούχο λιγότερο και ούτε ένα ευρώ λιγότερο.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με περιπτώσεις που ένας συνταξιούχος με αποδοχές κάτω των 700 ευρώ θεωρείται δικαιούχος, αλλά έχει υψηλό οικογενειακό εισόδημα, ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για «υπαρκτό πρόβλημα» και είπε ότι «τέτοιου είδους ζητήματα θα αντιμετωπιστούν όταν έρθει η ώρα να νομοθετήσει η κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κληθείς να απαντήσει στο πώς θα χρηματοδοτηθεί το μέτρο αυτό και γενικότερα πώς θα καλυφθούν οι δεσμεύσεις για προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με κοινωνικές παροχές ύψους 2 δισ. ευρώ, ο ίδιος δήλωσε ότι «σταδιακά θα πάρει μπροστά η χώρα, θα επανεκκινήσει η οικονομία και θα αποδώσουν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση», ενώ σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές «ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί και κατ’ επέκταση και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, απ’ όπου και θα εξοικονομηθούν χρήματα».

Καμία μείωση σε επικουρικές συντάξεις – Προσεχώς… κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός απέκλεισε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και προανήγγειλε κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε άμεσο χρόνο, ενώ για τις ενοποιήσεις ταμείων είπε ότι εάν από τις μελέτες προκύψει ότι πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν προς όφελος των ασφαλισμένων και των ταμείων, θα γίνουν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι όποιες εξοικονομήσεις θα προκύψουν από τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και όχι από μείωση συντάξεων.

Ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν ούτε μία μέρα τα όρια συνταξιοδότησης». Αναφορικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή για:

  • τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά,
  • τα βαρέα και ανθυγιεινά,
  • τα ΑΜεΑ και
  • τους ασφαλισμένους πριν από το 1983.

Παράλληλα, σημείωσε ότι παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν μόνον σε ό,τι αφορά στον περιορισμό των πρακτικών των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που εφαρμόζουν τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ και οι οποίες προκαλούν «τρύπες» στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Καμία ανησυχία για το χρηματοδοτικό κενό

 Για το χρηματοδοτικό κενό τους επόμενους μήνες, ο κ. Στρατούλης εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός. Δήλωσε, μάλιστα, πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς η κυβέρνηση «έχει και λύσεις και προτάσεις», ενώ παρέπεμψε και στις ρυθμίσεις που εξήγγειλε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας και κατατίθενται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Για τη συμφωνία με τους δανειστές και αν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε πως δεν χρειάζεται να γίνει αυτό με βάση τη νομοθεσία, τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει ενημέρωση της Βουλής για το περιεχόμενό της, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

«Πρόκειται για συμφωνία, για επέκταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς μνημόνιο, δηλαδή χωρίς μέτρα, γι’ αυτό δεν προβλέπεται επικύρωση από τη Βουλή» σημείωσε, ενώ για το θέμα των απολυμένων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ είπε ότι «ο πρωθυπουργός έδωσε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο συγκεκριμένη κατεύθυνση να επισπευστεί η αντιμετώπιση και η λύση του προβλήματος και να επανέλθουν στις δουλειές τους». Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες και κατέχοντες άφησε ο υπουργός Οικονομικών.

Βαρουφάκης: «Αν χρειαστεί, θα πληρώσουν οι έχοντες»

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος και για λήψη μέτρων που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

​Βαρουφάκης: “Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο αλλά θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν και όχι σε αυτούς που δεν έχουν. Προφανώς θα είναι στοχευμένος φόρος”«Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας, εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό. θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν και όχι σε αυτούς που δεν έχουν. Προφανώς θα είναι στοχευμένος (αυτός ο φόρος)» ανέφερε.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα πρόσθεσε, μάλιστα, πως «αυτοί που μού δίνουν συγχαρητήρια θα πρέπει να πληρώνουν παράλληλα και τους φόρους τους».

ΦΠΑ, αφορολόγητο 12.000 ευρώ και… Γερούν Ντάισελμπλουμ

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα, τα ποτά και τα τυχερά παιχνίδια, ξεκαθαρίζοντας ότι η αλλαγή αυτή στον φορολογικό συντελεστή δεν θα αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές.

Όσον αφορά στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι θα επανέλθει σταδιακά μετά τον Ιούνιο, ενώ θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο Δημόσιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πραγματικά ειπώθηκε στον πολυσυζητημένο διάλογο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε πως ο πρόεδρος του Eurogroup τού είπε θυμωμένος στο αφτί: «Μόλις σκότωσες την τρόικα» και εκείνος του απάντησε: «Τιμή μου».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης