Σε κοινή απόφαση κατέληξαν οι ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και Ελλάδας (ΡΑΕ) όσον αφορά την προώθηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της Κύπρου προς την Ελλάδα, καθώς και για τον διασυνοριακό επιμερισμό κόστους έργου. Το έργο είναι κομβικής σημασίας για τις δύο χώρες, καθώς συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία τους αλλά και την εν γένει οικονομική τους ανάπτυξη.

Η συμφωνία αποτελεί και απαίτηση του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ, που έχει κατατάξει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου στον κατάλογο των σημαντικότερων ενεργειακών έργων της Ένωσης, μαζί με τον ηλεκτρικό αγωγό Euroasia Interconnector.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται προβλέπονται και από τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται ρητά στον Κανονισμό της Ε.Ε. για τον «αγωγό από την ανοικτή θάλασσα της Κύπρου προς την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Κρήτης, έργο επί του παρόντος γνωστό ως Αγωγός Ανατολικής Μεσογείου», ζητείται η «εξάλειψη εσωτερικών σημείων συμφόρησης στην Κύπρο για να δοθεί τέλος στην απομόνωση και να καταστεί δυνατή η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ αναφέρει ότι το σύνολο του κόστους της επένδυσης θα αναληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Ελλάδα θα έχει μηδενικό κόστος. Αυτό προκύπτει αφενός, επειδή πρόκειται για έργο που εξυπηρετεί πρώτιστα την Κύπρο για εξαγωγές φυσικού αερίου από κοιτάσματά της και αφετέρου γιατί είναι αναμενόμενη η σημαντική συμβολή στο κόστος υποδομών από πλευράς ΕΕ, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης