Παρόλο, που η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, δεν έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι η εταιρεία ενημέρωσε την κυπριακή πρεσβεία στην Ρώμη πως δεν έγινε – όπως είχε μεταδώσει το τουρκικό πρακτορείο «Ντογάν» – συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα, με τον «υπουργό» εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουτρέτ Οζερσάϊ, με τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, «ούτε με άλλα στελέχη της εταιρείας».

Εξάλλου, εκπρόσωπος της εταιρείας, κληθείς επίσης από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις πληροφορίες, ανέφερε πως «δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν και τουρκοκυπριακές εφημερίδες, μετέδωσαν νωρίτερα πως ο Οζερσάϊ είχε μυστικές επαφές με την ηγεσία της ΕΝΙ, «η οποία τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει άλλο βήμα στην Κυπριακή ΑΟΖ, αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση, και πως η εταιρεία θέλει να επιλέξει το δρόμο του συμβιβασμού». Η συνάντηση φέρεται να έγινε χθες, ημέρα κατά την οποία η ‘Αγκυρα ανανέωσε την παράνομη Navtex μέχρι τις 10 Μαρτίου. Η Τουρκία με τις ενέργειες της, δεν επιτρέπει εδώ και 13 μέρες στο γεωτρύπανο «Saipem 12000» να κινηθεί από το τεμάχιο 6 στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για ερευνητική γεώτρηση.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, η ΕΝΙ είχε αρχικά ζητήσει συνάντηση με την Άγκυρα, η οποία την παρέπεμψε στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ακολούθησε πρόσκληση προς τον Οζερσάϊ, ο οποίος μετέβη στη Ρώμη τη Δευτέρα και φέρεται να είχε συναντήσεις χθες.

Νεότερο τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ από την ανταποκρίτριά του στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, αναφέρει ότι το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ντογάν» μετέδωσε απόψε ότι ο Οζερσάϊ συναντήθηκε τελικά με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ, Λάπο Πιστέλι, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, και όχι με τον εκτελεστικό πρόεδρο , Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, που επικαλείται το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου, ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε μυστικές επαφές με τον Λάπο Πιστέλι στην Ιταλία, και φέρεται να πήρε διαβεβαιώσεις από την ΕΝΙ, ότι «δεν θα γίνει βήμα αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο νησί» και πως η ιταλική εταιρεία «θέλει να επιλέξει τον δρόμο του συμβιβασμού».

Ο ίδιος ο Οζερσάϊ, μιλώντας απόψε στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη, Νίκο Στέλγια, επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε επαφές με διεθνείς παράγοντες για το ζήτημα της ΑΟΖ, ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει εταιρία και χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης