Ορθάνοικτο… παράθυρο για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, αφήνει η έκθεση της Κομισιόν, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει κινδύνους βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εφόσον «σημειωθούν αστοχίες στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, στις αποκρατικοποιήσεις και την ταχύτητα επανόδου της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Σε αυτήν την περίπτωση το χρέος μπορεί να ανέλθει το 2020 στο 147% του ΑΕΠ, αντί του 124% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο, αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τα όσα έχουν προβλεφθεί και προκύψουν μεγάλα πλεονάσματα στον ετήσιο προϋπολογισμό, το χρέος μπορεί να υποχωρήσει τη συγκεκριμένη χρονιά ακόμα και στο 106% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα πάντως που περιγράφεται εντός του κειμένου φανερώνει τις σοβαρές προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς το τραπεζικό της σύστημα δοκιμάζεται από την:

  • έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • φυγή των τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό
  • ανάγκη εισροής νέων κεφαλαίων λόγω PSI.

Παράλληλα, η Κομισιόν αναγνωρίζει πως η ύφεση της οικονομίας ήταν κατά 8% βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων της τρόικας, ωστόσο επισημαίνει ότι χωρίς την παρέμβαση της τελευταίας τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα, εκτιμώντας μάλιστα πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόσθετο κενό χρηματοδότησης ύψους 1,1 δισ. ευρώ το 2014.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης