Στα 1,6 τρις ευρώ έφτασε το ύψος των προγραμμάτων στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή 13% του ΑΕΠ της Ευρώπης, από το ξέσπασμα της κρίσης τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τα τέλη του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Ο τελευταίος πίνακας κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι η βοήθεια προς τις τράπεζες έφτασε το 13% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενισχύσεων (67%), είχε τη μορφή εγγυήσεων από τα κράτη για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Για την διάσωση τραπεζών από τη πτώχευση διατέθηκαν 442 δισ. ευρώ. Ποσό ύψους 1,174 τρις αφορούσε σε εγγυήσεις προς τις τράπεζες για χρηματοδότηση και άλλα μέτρα παροχής βραχυπρόθεσμης ρευστότητας.

Η στήριξη προς την πραγματική οικονομία με βάση τους προσωρινούς κανονισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης υποχώρησε στα 4,8 δισ. ευρώ το 2011, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική βοήθεια για σκοπούς εκτός της κρίσης υποχώρησε στα 64,3 δισ. ευρώ το 2011 ή 0,5% του ΑΕΠ της Ε.Ε. με την Κομισιόν να αναφέρει ότι η βοήθεια κατευθύνεται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερο στρεβλωτικά μέτρα όπως οι ενισχύσεις για έρευνα και καινοτομία.

Σημειώνεται ότι το 60% του συνολικού ποσού των 1,6 τρις ευρώ, διοχετεύθηκε σε Βρετανία, Ιρλανδία και Γερμανία, με ποσοστά 19%, 16% και 16%, αντίστοιχα.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης