Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία καλείται να εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αφενός θα ενισχύσει τα κεφάλαια και τη ρευστότητα του ιδρύματος, και αφετέρου θα επιτρέψει τη διάθεση στην αγορά του καλυμμένου ομολόγου 1 δισ. ευρώ, το οποίο είναι σήμερα δεσμευμένο για να αντλεί ρευστότητα η τράπεζα από τον έκτακτο μηχανισμό του Ευρωσυστήματος (ELA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την έγκριση του μετοχικού κεφαλαίου, η Τράπεζα Κύπρου θα ενισχύσει τα βασικά ίδια κεφάλαιά της από 10,6% που είναι σήμερα στο 15,1%.

Τα κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν πως κατά τη γενική συνέλευση αναμένονται έντονες διαφωνίες, τόσο από τους παλαιούς μετόχους, το ποσοστό των οποίων στην τράπεζα θα συρρικνωθεί, όσο και από υφιστάμενους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρκετοί Ρώσοι μέτοχοι που αρχικά δεν επιθυμούσαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τελικά πείστηκαν για την αναγκαιότητά της, κυρίως με το επιχείρημα ότι από αυτή θα κριθεί η αποτυχία ή η επιτυχία της Τράπεζα Κύπρου στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης