Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε την Τρίτη πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και άλλες οικονομίες με ηγετική θέση είναι αρκετά χαμηλός και θέτει σε κίνδυνο το outlook της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα σχόλια της Christine Lagarde υπογραμμίζουν τις ολοένα εντεινόμενες ανησυχίες για το αν η Ευρωζώνη κατευθύνεται προς τον αποπληθωρισμό. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο μόλις 0,7% στο μπλοκ των 18 χωρών, πολύ χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό κάτω αλλά πλησίον του 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Όσον αφορά τους κινδύνους που βλεπουμε στον ορίζοντα, ένας είναι ο επίμονα χαμηλός -υπερβολικά χαμηλός- πληθωρισμός, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη αλλά και γενικότερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες”, δήλωσε η Lagarde μετά τη συνάντησή με την Καγκελάριο Angela Merkel και τους επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών στο Βερολίνο.

Άλλος ένας κίνδυνος είναι επίσης το “συμμάζεμα” της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε η Fed και οι συνέπειές του όσον αφορά τη διάχυση στις αναδυόμενες οικονομίες”, προειδοποίησε η Lagarde.

Σχολιάζοντας την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε πως τα πράγματα βελτιώνονται, με το ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται να φτάσει στο 3,6% το τρέχον έτος και στο 3,9% το επόμενο, χάρη στην ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών. Προειδοποίησε όμως πως η κρίση στην Ουκρανία εγείρει κινδύνους για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ έχει ήδη επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης