Σκληρή γλώσσα κατά της χώρας μας και της νοοτροπίας των Ελλήνων «να μην πληρώνουν φόρους» χρησιμοποίησε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική έκδοση της «Huffington Post».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέρνοντας ως παράδειγμα την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως είναι στην κουλτούρα της Ελλάδας να μην πληρώνονται φόροι. Αναφερόμενη δε στο χρέος είπε πως μια αναδιάρθρωσή του είναι δύσκολα εφικτή, καθώς το «πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό».

Φέρνοντας ως παράδειγμα την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως είναι στην κουλτούρα της Ελλάδας να μην πληρώνονται φόροι«Οι συνέπειες της συμμετοχής της Ελλάδας σε μια νομισματική ένωση είναι ότι χάνει ένα εργαλείο απέναντι στην ύφεση» είπε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του ΔΝΤ, έπειτα από σχόλιο του δημοσιογράφου πως οι κακές επιλογές μιας χώρας που ανήκει σε μια νομισματική ένωση μπορούν να επηρεάσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

«Δεν μπορεί να κάνει υποτίμηση όπως άλλες χώρες, εκτός μιας νομισματικής ένωσης. Κάνεις υποτίμηση, γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός. Οπότε πρέπει να ανακτήσεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους: Δουλεύεις στο μοναδικό σου κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Και βελτιώνεις συνολικά την οικονομία αναδιαρθρώνοντάς την ώστε να είναι πιο ευέλικτη και δεκτική στην καινοτομία. Αυτή είναι η επιλογή που η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη. Το άλλο θέμα με την Ελλάδα, που νομίζω ότι την κάνει ιδιαίτερη περίπτωση στην ευρωζώνη, είναι πως υπάρχει μια κουλτούρα μη καταβολής φόρων» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της η κ. Λαγκάρντ και συνέχισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θέλω να προσβάλω ανθρώπους. Προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κουλτούρα. Αλλά υπήρχε μια κουλτούρα, σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην κοινωνία, της μη συνεισφοράς στην κοινωνία με την πληρωμή φόρων. Υπό το Σύνταγμα, ολόκληρη η ναυτιλιακή βιομηχανία εξαιρείται από τους φόρους. Με τον καιρό ο ορισμός του τι είναι ναυτιλιακά σταδιακά διευρύνθηκε. Μια από τις προτάσεις στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλιακής βιομηχανίας και αυτή να προχωρήσει στην καταβολή φόρων. Είναι λίγο περίεργο. Κάποια στιγμή, πριν από 18 μήνες, η ναυτιλιακή βιομηχανία προσφερόταν να συνεισφέρει φορολογικά γιατί δεν πλήρωνε. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη».

Πολιτικά προσκόμματα στην αναδιάρθρωση

Ερωτηθείσα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εάν τελικά το ΔΝΤ όφειλε να δώσει έμφαση στην ανάγκη για κάτι τέτοιο -όπως έκανε στην πρόσφατη έκθεσή του και πριν από πέντε χρόνια-, η κ. Λαγκάρντ απάντησε: «Πιέσαμε έντονα για την πρώτη αναδιάρθρωση στο ιδιωτικό χρέος τον χειμώνα του 2011 ή 2012».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ σχολίασε πως τα συμπεράσματα της έκθεσης δεν «άρεσαν» και σε ερώτηση αν αυτό οφείλεται σε οικονομικούς λόγους ή σε πολιτικό πρόβλημα απάντησε: «Νομίζω ότι είναι περισσότερο πολιτικό πρόβλημα. Με τέτοιο επίπεδο χρέους, τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής, την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικού προορισμού, όλοι ξέρουν ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τις εκτιμήσεις πως Μέρκελ και Σόιμπλε αρνούνται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος εντός Γερμανίας, είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πολιτική διάσταση σε αυτό το θέμα».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης