Ο «πόλεμος» του πετρελαίου εξελίσσεται σε πόλεμο εναντίον του δολαρίου. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το Ιράν θα χρεώνει σε ευρώ όλες τις παραγγελίες για πετρέλαιο.

Πηγή της κρατικής εταιρίας πετρελαίου του Ιράν δήλωσε στο Reuters πως στο εξής θα χρεώνει σε ευρώ τα πετρελαϊκά συμβόλαιαΓια πολλούς σχολιαστές αυτό αποτελεί άλλο ένα… καρφί στο «φέρετρο» του δολαρίου. Βέβαια, πίσω από αυτόν τον πόλεμο βλέπουν ότι υπάρχει η Ρωσία και η δοκιμασία που υφίσταται το ρούβλι, λόγω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως αξιόπιστη πηγή της κρατικής «National Iranian Oil Co» (NIOC) δήλωσε στο Reuters πως στο εξής, το Ιράν θα χρεώνει σε ευρώ τα πετρελαϊκά συμβόλαια που πρόσφατα υπέγραψε με εταιρίες, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού κολοσσού Total (TOTF.PA), και των ισπανικών διυλιστηρίων Cepsa CPF.GQ και Litasco που αποτελούν εμπορικό εταίρο της ρωσικής Lukoil (LKOH.MM).

Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, η κίνηση αυτή δεν υποκρύπτει πολιτική αντιπαράθεση, αφού τα οικονομικά αντίποινα που είχαν επιβληθεί (σ.σ.: με προτροπή των ΗΠΑ και υποστήριξη όλων των κρατών της Δύσης), έχουν αρθεί.

Οι Ευρωπαίοι καθίστανται και πάλι οι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι του Ιράν. Επομένως γιατί να χρησιμοποιείται το δολάριο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους Αμερικανούς ωστόσο, αυτό αποτελεί άλλη μία επιθετική ενέργεια εναντίον του «κυρίαρχου διεθνούς» νομίσματος, η οποία έρχεται δε σε μια στιγμή που ανακοινώθηκε πως η Ρωσία κατέστη ο κύριος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην τροφοδοσία πετρελαίου (και άρα θα είναι αποδεκτή η πληρωμή σε κινεζικά γουάν).

Τον περασμένο μήνα, η Ινδία ανακοίνωσε πως θα πληρώνει την τροφοδοσία της σε ιρανικό πετρέλαιο με ρουπίες, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η κυριαρχία του δολαρίου απέναντι στα άλλα νομίσματα.

Παλαιότερο δημοσίευμα του Guardian θύμιζε πως πριν από μερικά χρόνια ένα άλλο κράτος, το Ιράκ, είχε προσπαθήσει να πουλήσει πετρέλαιο παραγωγής του σε ευρώ και όχι δολάρια. Το κράτος εκείνο έχει πλήρως καταστραφεί. Και ο τότε ηγέτης του, ο Σαντάμ Χουσεΐν, εκτελέσθηκε.

Μόνο που το Ιράν δεν είναι Ιράκ. Και το Ιράν σήμερα διαθέτει πυραύλους S-300…

Το δημοσίευμα του Guardian

Σύνταξη
: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης