Οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια και σήμερα, όπως δείχνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων που υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τις αποδόσεις των 2ετών γερμανικών ομολόγων να καταγράφουν αρνητική απόδοση.

Ενδεικτική της κατάστασης τόσο των αγορών όσο και της παγκόσμιας οικονομίας είναι η εικόνα στο πετρέλαιο, με το αργό να κλείνει τον Μάιο με απώλειες σχεδόν 18% και το Brent σήμερα να υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια, για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβρη, καθώς ολοένα και πιο έκδηλες είναι οι ενδείξεις μείωσης της ζήτησης. Ειδικότερα, το συμβόλαιο Brent παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε στο Λονδίνο στα 99,61 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου ασκεί σημαντικές πιέσεις στα commodity currencies. Σήμερα ανακοινώθηκαν τα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία σκαρφάλωσε η ανεργία τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, στο 11%, με το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας να διαμορφώνεται στο 24,3%.

Στη Βρετανία, η υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε χαμηλά 3 ετών αποτελεί ακόμα ένα επιχείρημα για επέκταση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, εντείνει τις απώλειες στη στερλίνα σε χαμηλά 4,5 μηνών. Μάλιστα, σήμερα η Citigroup εκτιμά ότι την άλλη εβδομάδα η BoE θα αυξήσει τα μέτρα στήριξης της βρετανικής οικονομίας.

Η ισοτιμία EUR/USD καταγράφει νέα χαμηλά 2,5 ετών προς το 1,2300, ενώ το ευρώ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2000 έναντι του γιεν κάτω από το 96,30.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης