Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία επιδεινώνεται. Η δυσχέρεια με την οποία λειτουργούν υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά ακούγονται και υπερβολές σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η χρηματοδότηση. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ και φαίνεται ότι θα αυξηθούν κι άλλο.

Οι συνολικές οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ, με το 60% περίπου να αφορά σε ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας προς την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), οι οφειλές προς τρίτους μέχρι και τα τέλη Μαρτίου άγγιζαν τα 991 εκατ. ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα (οφειλές άνω των τριών μηνών) τα 594 εκατ.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ήδη καταγράφονται περικοπές σε προϋπολογισμούς των νοσοκομείων για βασικές ανάγκες, όπως ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, αδυναμία πραγματοποίησης απολύμανσης και απεντόμωσης.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των χρεών για μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, οι οφειλές του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ήταν 50,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28,5 αφορούν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τα χρέη στο «Λαϊκό» φτάνουν τα 43 εκατ., στο «Γεννηματάς» τα 31,5 εκατ., στο «Ιπποκράτειο» τα 22,8 εκατ. και στο «Αττικόν» τα 50,1 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΠΟΕΔΗΝ διαψεύδει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, αρμόδιο για το ΕΣΥ, Παύλο Πολάκη, πως δεν προκύπτει από πουθενά ότι είναι πλεονασματικά, ούτε πως η κρατική χρηματοδότηση είναι υψηλότερη εφέτος.

Το 2015 τα νοσοκομεία έλαβαν 1,5 δισ. ευρώ (1,117 δισ. που προβλέπονταν από τον αρχικό προϋπολογισμό και εντός του έτους αυξήθηκε το όριο δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ), ενώ πέρυσι έλαβαν 1,156 δις ευρώ, όσα δηλαδή και εφέτος.

Παράλληλα, κωδικοί συρρικνώνονται, με βασικότερο αυτόν του φαρμάκου: το εφετινό όριο δαπανών είναι 550 εκατ. ευρώ, όταν το 2016 το αντίστοιχο πλαφόν στον νοσοκομειακό προϋπολογισμό ήταν 590 εκατ.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, συνεχίζονται τα προβλήματα στον ιατρικό εξοπλισμό των νοσοκομείων. Στο «Αττικόν» οι δύο αξονικοί τομογράφοι είναι τακτικά εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρησή τους. Στο «Ασκληπιείο» Βούλας ο αξονικός τομογράφος επίσης δεν λειτουργεί εδώ και 20 μέρες σύμφωνα με την Ομοσπονδία και τα επείγοντα περιστατικά διακομίζονται σε άλλα ιδρύματα ή σε ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης