Δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή, προκειμένου να ξεκλειδώσει η δόση των δύο δις ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ΠαρασκευήΗ φοροκαταιγίδα προκαλεί… φουρτούνες στο κυβερνητικό επιτελείο, με τις πρώτες αντιδράσεις στελεχών του κόμματος να εκφράζονται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι με νέα μείωση του εισοδήματός τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί ενέργειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στα λαϊκά στρώματα.

Το νομοσχέδιο επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, όπως η φορολογία και το συνταξιοδοτικό καθεστώς. Ειδικότερα:

Ενοίκια

Διατηρείται το μέτρο της αναδρομικής φορολόγησης ενοικίων που δεν εισπράττουν οι ιδιοκτήτες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την κατάργησή του λόγω έντονων αντιδράσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φορείς του Δημοσίου

Βάσει του άρθρου 10 στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναφέρεται στα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων, προβλέπεται η δημιουργία ενός λογαριασμού προκειμένου να γίνει ευκολότερη η δημοσιονομική εποπτεία των φορέων αυτών. Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η κοινή διαχείριση στο πλαίσιο ενός ενιαίου λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εξυπηρετεί την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και κυρίως την αποφυγή περαιτέρω δανεισμού».

Επιπλέον, θεσπίζονται για όλους τους φορείς του Δημοσίου -ακόμη και για εισηγμένες ΔΕΚΟ- αυξημένες κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με τις δημοσιονομικές διατάξεις. Ακόμη ενεργοποιείται από την 31η Δεκεμβρίου το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ένας πανίσχυρος υπερεπόπτης δαπανών, που θα μπορεί να εισηγείται «ημιαυτόματες» παρεμβάσεις/περικοπές δαπανών.

Την ίδια στιγμή, θεσμοθετείται η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, ενισχύεται το πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου στο σύνολο των φορέων γενικής κυβέρνησης και προωθείται μέχρι την 1/1/2017 η πλήρης ανάληψη της ευθύνης για τη διενέργεια των δαπανών από τις ίδιες τις οικονομικές υπηρεσίες των φορέων.

Παράλληλα, καθιερώνονται αυστηρότερες κυρώσεις για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση άνω του 10% στην εκτέλεση των προϋπολογισμών από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση άνω του 10% από τους δημοσιονομικούς στόχους και δεν έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα. Πλέον θα ισχύουν για όλους τους φορείς οι διατάξεις πού ίσχυαν στις ΔΕΚΟ περί αναστολής αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου και περί παύσης των εκτελεστικών μελών.

Κάθε δημόσια επιχείρηση με προϋπολογισμό πάνω από ένα όριο καταρτίζει και υποβάλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος υπουργείου τετραετές επιχειρησιακό σχέδιο, σύμφωνο με τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου.

Ενέργεια

Καθορίζεται η πλήρης επιλεξιμότητα (δηλαδή η δυνατότητα επιλογής προμηθευτή) για όλους τους πελάτες εκτός των περιοχών αρμοδιότητας των ΕΠΑ. Επίσης, καθορίζονται τα ζητήματα που αφορούν στον καθορισμό του τιμολογίου διανομής για τον διαχειριστή του κάθε δικτύου διανομής, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό

Σύμφωνα με την έκθεση συνεπειών που επισυνάπτεται μαζί με το νομοσχέδιο, οι διατάξεις του εν λόγω ν/σ επηρεάζουν:

  • όσους υπαλλήλους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1-9-2015
  • όσους εργαζομένους έχουν πάρει σύνταξη ή συνταξιοδοτούνται από την Υπηρεσία από 19-8-2015 και μετά
  • όσους υπαλλήλους αποχωρούν από την Υπηρεσία από την 1-7-2015 και μετά, και τυγχάνει να δικαιούνται το κατώτατο όριο του Δημοσίου
  • όσους εργαζομένους αποχωρούν από την Υπηρεσία και η σύνταξή τους καταβάλλεται μειωμένη, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β της παρ. 2 του άρθρου 56 του π.δ. 169/2007
  • όσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υποχρεούνται από τις οικείες διοικητικές διατάξεις σε αποχώρηση από την Υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Παράλληλα:

  • θα προκύψει μικρή μείωση της σύνταξης των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1-9-2015 και μετά
  • προβλέπονται δυσμενείς συνέπειες λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 19-8-2015 και έπειτα
  • θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες στις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται ποσοστό αναπηρίας 67%, καθώς και στις περιπτώσεις που δεν έχει συμπληρωθεί το κατά περίπτωση ισχύον όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δυσμενείς, θα είναι επίσης, οι συνέπειες σε όσους η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη λόγω πρόωρης αποχώρησης, αφού το ποσό αυτό συμπιέζεται περαιτέρω κατά 10% μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης