Σταθεροποιητικά ξεκίνησε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup, κατά το οποίο αφενός εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και αφετέρου επισημάνθηκαν οι εκκρεμότητες της β’ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,27% στις 621,41 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.683,01 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,93 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που τίθενται υπό διαπραγμάτευση 20 ενισχύονται, 12 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,35% στις 621,50 μονάδες. Η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη 2,99%, ενώ σε αντίθετη τροχιά η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 0,45%, η Alpha Bank κατά 0,54% και η Eurobank κατά 0,28%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Motor Oil αυξάνεται κατά 1,58%, ενώ στο 1,32% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ. Παράλληλα, κέρδη κατά 0,90% εμφανίζει η ΓΕΚ Τέρνα και κατά 0,56% η Folli-Follie. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco υποχωρεί κατά 0,80% και του Ελλάκτορα κατά 0,86%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατηρούνται σε πτωτική τροχιά, καθώς το δεκαετές καταγράφει μείωση στο 6,580% παραμένοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7%. Παράλληλα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση κατά 7 μονάδες βάσης στο 6,865%, ενώ η απόδοση του 2ετούς κινείται ανοδικά κατά 8 μονάδες βάσης, στο 5,707%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, την πώληση ομολογιών ομολογιακού δανείου της MIG, με συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Eurobank. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με επενδυτικά κεφάλαια της Fortress Investment Group LLC και είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την ελληνική τράπεζα. Στο πλαίσιο του deal, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Euobank, ενήργησε η Morgan Stanley & Co. International.

Παράλληλα, την πρώτη άδεια διαχείρισης «κόκκινων» δανείων έλαβε και επισήμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Aktua Hellas, εταιρεία που ανήκει στην Alpha Bank και την ισπανική Aktua, την οποία εσχάτως εξαγόρασε το Lindorff Group. H Aktua Hellas θα διαχειρίζεται δάνεια λιανικής της ελληνικής τράπεζας που θα φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Τέλος, χαμηλότερη τιμή – στόχο και σύσταση δίνει για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων η Επενδυτική Τράπεζα σε τελευταία έκθεσή της. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο τα 4,4 ευρώ (από 4,5 ευρώ προηγουμένως) και εξηγεί πως αυτό οφείλεται στην πιο συντηρητική στάση που υιοθετεί στις προβλέψεις της για τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο. Ο νέος στόχος δείχνει ότι η μετοχή είναι υπερτιμημένη στην παρούσα φάση και η Επενδυτική Τράπεζα υποβαθμίζει τη σύσταση σε «reduce» (από «accumulate»), αναζητώντας πιο ελκυστικό σημείο εισόδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης