Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη πιθανόν να είναι ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, λόγω της βραδύτερης ανάκαμψης των αναπτυγμένων οικονομιών και της περαιτέρω επιβράδυνσης στις αναδυόμενες χώρες.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδονησία, θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για τον αντίκτυπο από την επιβράδυνση της Κίνας, από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες παγκοσμίως και τις προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνολικά, αναμένουμε η παγκόσμια ανάκαμψη να παραμείνει συγκρατημένη και πιθανόν ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμέναμε τον περασμένο Ιούλιο», είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στην έναρξη διήμερης επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,3%, οριακά χαμηλότερα από το 3,4% πέρυσι.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, αν και όχι απότομα ή απρόσμενα, καθώς προσαρμόζεται σε νέο μοντέλο ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μετάβαση σε μια οικονομία που βασίζεται περισσότερο στην αγορά και η αποκλιμάκωση των κινδύνων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι περίπλοκη και θα μπορούσε να είναι και κάπως ανώμαλη», είπε η Λαγκάρντ.

«Τούτου λεχθέντος, οι αρχές διαθέτουν τα εργαλεία πολιτικής και τα χρηματοδοτικά περιθώρια για να διαχειριστούν αυτή τη μετάβαση», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης