Μειωμένη έως και 70% είναι η ζήτηση για αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, η πλειονότητα των πολιτών στρέφεται στην ενοικίαση κατοικίας, ενώ σε τέλμα έχει περιέλθει η αγορά γραφείων. Παράλληλα, τα καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους έχουν μειωμένο μίσθωμα 30%, ενώ τα υπόλοιπα είναι στα… αζήτητα.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργάκος της Parthenon Real Estate, συγκεντρωμένα και επεξεργασμένα από τη βάση του δικτύου μεσιτικών υπηρεσιών Nires. Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτά, τον Μάιο του 2011 το 65,88% της ζήτησης αφορούσε σε αγορά κατοικίας και το 34,12% σε ενοικίαση, ενώ τον Μάιο εφέτος η απόκτηση φτάνει μόλις το 28,46%, ενώ το 71,54% ζητεί πλέον να νοικιάσει σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πόσο χειροτέρεψαν τα πράγματα στη διάρκεια ενός μήνα φαίνεται από τα συγκριτικά των τετραμήνων, δηλαδή του α’ τετραμήνου του 2011 και του αντίστοιχου διαστήματος του 2012. Συγκεκριμένα, η ζήτηση για αγορά είχε πάλι μειωθεί δραματικά, από 69,86% σε 37,30%, και μέσα μόλις σε έναν μήνα, δηλαδή στον Μάιο του 2012, έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Εν κατακλείδι, όποια ζήτηση υπάρχει και όποτε εμφανίζεται είναι για το κέντρο της πόλης και την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Parthenon για τη δημιουργία ενός δικτύου ολοκληρωμένων μεσιτικών υπηρεσιών, του Nires, το οποίο -δίχως να προτείνει την ένταξη των μεσιτών σε ένα σύστημα franchising- τους εξασφαλίζει σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πελατών τους αλλά και διασύνδεσής τους για την προσέγγιση σε νέους πελάτες όπως και αγορές, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα.

Σημειώνεται ότι ο κλάδος των μεσιτών έχει πληγεί σκληρά από την κρίση, αφού βάσει των στοιχείων του ΕΕΘ οι αδειοδοτημένοι μεσίτες είναι σήμερα μόλις 775, από περίπου 1.900 το 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης