Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ υποχωρούν σήμερα 1,5% κοντά στα 53 δολάρια το βαρέλι, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό τους από το 2009, καθώς ο ΟΠΕΚ αποφάσισε τη μείωση της παραγωγής αργού για να περιορίσει την υπερβάλλουσα προσφορά που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται τώρα στην εφαρμογή και την επίδραση που θα έχει η πρώτη συμφωνία μετά το 2008 για το ύψος της παραγωγής, στην οποία θα ενταχθούν και άλλοι παραγωγοί εκτός του ΟΠΕΚ. Και αυτό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρωσική παραγωγή αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο της μετασοβιετικής εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 81 σεντς στα 53,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ είναι αυξημένη κατά περίπου 12% αυτή την εβδομάδα. Η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε απώλειες 65 σεντς στα 50,40 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ, στον οποίο αντιστοιχεί το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, θα μειώσει την παραγωγή του από τον Ιανουάριο κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο από 3% στα 32,5 εκατ. βαρέλια. Η Ρωσία συμφώνησε, επίσης, να μειώσει την παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα. Η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν με τον ΟΠΕΚ στις 9 Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης