Μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επενδύσεις στο 20%, καθώς και επέκταση της δυνατότητας συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη από 5 σε 10 χρόνια, ζητά ο ΣΕΒ, σύμφωνα με σημερινή εκδήλωση του Συνδέσμου για τη φορολογία και τις επενδύσεις.

Αίτημα του ΣΕΒ αποτελεί ακόμη, η σύσταση περιφερειακών επιτροπών επίλυσης των διαφορών από εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις – από τη λειτουργία των οποίων αναμένονται ετήσια φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 έτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ του φορολογικού πιστοποιητικού, η εφαρμογή του οποίου, για τις χρήσεις 2011 έως 2014, οδήγησε το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στο 92%, σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 5,5 δισ. ευρώ και σε φορολογικά έσοδα 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές προτάσεις για αύξηση των φορολογικών συντελεστών με στόχο τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκ. ευρώ, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής Φορολογικών Θεμάτων του ΣΕΒ, επεσήμανε ότι η υπερφορολόγηση των πιο παραγωγικών και αποδοτικών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι συνταγή αποτυχίας και πρόσθεσε ότι «αντί να θεσπίζουμε επενδυτικά κίνητρα που στηρίζονται και στηρίζουν τη φορολογική ειλικρίνεια και συνέπεια, αυξάνουμε τους ονομαστικούς συντελεστές προς όφελος της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον έντονα περιορισμένης ρευστότητας».

Ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ακόμη, ότι η χώρα μας βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στην Ε.Ε. και στον ΟΟΣΑ ως προς την φορολογία των επιχειρήσεων και της εργασίας, προτείνοντας επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, διεύρυνση της ηλεκτρονικής τραπεζικής και κυρίως υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με Μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ, το όφελος από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις μπορεί να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια να μειωθούν έως 80% και το κράτος να βάλει στα ταμεία του επιπλέον ΦΠΑ έως 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης