Μειώθηκε σημαντικά ο όγκος των δανειοδοτήσεων στη ναυτιλία, το πρώτο τρίμηνο του έτους, φθάνοντας σε χαμηλά επίπεδα πενταετίας, καθώς, σύμφωνα με Ευρωπαίους τραπεζίτες, η έλλειψη ρευστότητας δολαρίων έχει οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες να συνεχίζουν να ανταλλάσσουν χρυσό, για να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο «Μουνδρέας», ο οποίος συγκεντρώνει και επεξεργάζεται στοιχεία στον τομέα αυτόν, το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο όγκος των δανειοδοτήσεων ανήλθε στα 5,9 δισ. δολ., μειωμένος κατά 60%, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και τις κατασκευές, καθώς τον Απρίλιο οι νέες παραγγελίες έφτασαν τις 51, με συνολική ικανότητα μεταφοράς 1,8 εκατομμύρια DWT, (τονάζ) μειωμένες κατά 30% από τον Μάρτιο.

Στο σύνολο του τετράμηνου, ο αριθμός των πλοίων που παραγγέλθηκαν ήταν 277, με μεταφορική ικανότητα 12 εκατομμύρια DWT, αναδεικνύοντας μία μείωση 55% σε αριθμό πλοίων από την αντίστοιχη περίοδο του 2011, οπότε οι παραγγελίες ήτανε 622 πλοία.

Σύμφωνα με πλοιοκτήτες, η πτώση στις νέες παραγγελίες δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη ρευστότητας αλλά και στην πεποίθηση ότι δεν υπάρχει βιασύνη στο να παραγγελθούν νέα πλοία, αφού οι αρνητικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ναυπηγεία, θα οδηγήσουν τις τιμές σε περαιτέρω πτώση, ενδεχομένως μέχρι και 15%, οπότε είναι σε στάση αναμονής. Αντιθέτως, θεωρούν ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων έχουν φτάσει στο όριό τους και δεν αναμένονται ιδιαίτερα σοβαρά πτωτικές τάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης