Ο Moody’s Investors Service υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, λέγοντας ότι αναμένει η χρηματοοικονομική ισχύς της οικονομίας να διαβρωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη και το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα σε A1 από το Aa3.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι η οικονομική ισχύς της Κίνας θα διαβρωθεί κάπως τα επόμενα χρόνια, με το χρέος της οικονομίας να συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς επιβραδύνεται η δυνητική ανάπτυξη» ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του, αλλάζοντας, ωστόσο, τις προοπτικές του για την Κίνα σε σταθερές από αρνητικές.

Το κινεζικό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η υποβάθμιση, η πρώτη στην οποία προχώρησε ο οίκος Moody’s για τη χώρα από το 1989, υπερεκτιμά τους κινδύνους για την οικονομία και βασίζεται σε «ακατάλληλη μεθοδολογία».

«Οι απόψεις της Moody’s ότι το μη χρηματοπιστωτικό χρέος της Κίνας θα αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί την ανάπτυξη μέσω μέτρων στήριξης υπερβάλλουν ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία και υποεκτιμούν την ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης να εμβαθύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και να επεκτείνει με κατάλληλο τρόπο τη ζήτηση» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώ η συνεχιζόμενη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι πιθανόν να μετασχηματίσει την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου, δεν αναμένεται να αποτρέψει μια περαιτέρω ουσιαστική αύξηση του χρέους της οικονομίας και την επακόλουθη αύξηση των ενδεχόμενων υποχρεώσεων για την κυβέρνηση» σημείωσε ο οίκος.

Ενώ η υποβάθμιση πιθανόν να οδηγήσει σε μέτρια αύξηση του κόστους δανεισμού για την κινεζική κυβέρνηση και τις κρατικές επιχειρήσεις, παραμένει άνετα εντός του εύρους των αξιολογήσεων επενδυτικής βαθμίδας. Ο σύνθετος δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου της Σανγκάης υποχώρησε πάνω από 1% στις αρχές της συνεδρίασης πριν μετριάσει τις απώλειές του, ενώ πτώση 0,1% σημείωσε πρόσκαιρα το γουάν έναντι του δολαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης