Ως credit negative για τους μετόχους και τους ανασφάλιστους καταθέτες χαρακτηρίζει τη νέα νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ψήφισε η ελληνική Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως λέει, η οδηγία που περιλαμβάνει bail in στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, η οποία θα τεθεί υπό εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016, συνεπάγεται βάρη για όλους τους τύπους μη ασφαλισμένων καταθέσεων.

Σύμφωνα με τη Moody’s, εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέλθει σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ πριν από το τέλος του έτους, το bail in των ανασφάλιστων καταθέσεων θα διευκολυνθεί με αυτή την οδηγία.

Επιπλέον, όπως τονίζει, η κεφαλαιακή επάρκεια Tier 1 των τραπεζών βρέθηκε στο 12,8% τον Μάρτιο του 2015, αλλά υπάρχουν ρίσκα για την επάρκεια κυρίως από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και πάνω από το 40% την περίοδο 2015-2016, έναντι 35% στα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι το γεγονός ότι πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών υπόκεινται στον αναβαλλόμενο φόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Moody’s εκτιμά ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει bail in στις ανασφάλιστες καταθέσεις, θα υπάρξει κούρεμα για τους μετόχους, ενώ σε ρίσκο βρίσκεται και το λεπτό «στρώμα» ομολογιούχων.

Reuters: 8 δισ. έκαναν… φτερά τον Ιούνιο από τις ελληνικές τράπεζες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, τον περασμένο μήνα έφυγαν από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει πως υπήρξε μεγάλη μείωση στις τραπεζικές καταθέσεις, τη τάξης του 6%.

Τα σχετικά στοιχεία τα δημοσιοποίησε η ΕΚΤ. Πλέον στις τράπεζες υπάρχουν 127,5 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό από το 2003.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης