H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αξιολογήσει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει για την αύξηση του πληθωρισμού προτού εξετάσει νέες δράσεις, ανέφερε τη Δευτέρα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Ewald Nowotny.

«Τα αποτελέσματα στην νομισματική πολιτική αργούν να φανούν οπότε χρειάζεται να έχει κανείς υπομονή» ανέφερε ο κ. Nowotny.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι τα επίπεδα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη παραμένουν κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι «προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι υπό έλεγχο», σημείωσε ο κ. Nowotny στα περιθώρια οικονομικού συνεδρίου.

Όπως μεταδίδει η Wall Streer Journal, ο ίδιος σημείωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός μπορεί να είναι ένας πιο κατάλληλος δείκτης, καθώς ο πληθωρισμός πιέζεται χαμηλότερα από τις τιμές ενέργειας. Ο κ. Νowotny υπογράμμισε πως ενώ ο δομικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, δεν απέχει τόσο πολύ.

Σε ερώτηση για το αν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς η ΕΚΤ να δράσει για να αντιμετωπίσει τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ο κ. Nowotny απάντησε: «Πιστεύω είναι πολύ νωρίς. Η προσωπική μου άποψη είναι πως έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα και πρέπει να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχόλια του κ. Nowotny έγιναν λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι «έτοιμη να αυξήσει την πίεση» και να επεκτείνει το πρόγραμμα τόνωσης αν ο πληθωρισμός αποτύχει να δώσει σημάδια επιστροφής στον στόχο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης