Ντομπρόβσκις: «Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018»

Ντομπρόβσκις: «Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018»
Μετά τις γερμανικές εκλογές η Ε.Ε. επιστρέφει στη δύσκολη καθημερινότητα του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας για την Ευρώπη. Οι ζυμώσεις συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση, ο Γάλλος πρόεδρος αποκαλύπτει τα δικά του σχέδια για το μέλλον της Ε.Ε. και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν στη δέσμη ιδεών Γιούνκερ, την Ελλάδα και άλλα επίκαιρα θέματα.

«Δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους»

Μιλώντας στο σημερινό φύλλο της «Rheinische Post» δηλώνει με τρόπο κατηγορηματικό ότι, παρά το υψηλό χρέος στο 180% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους, υπενθυμίζοντας ότι το Eurogroup στη συνεδρίαση του Μαΐου 2016 έλαβε μια σειρά από άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να αποφευχθεί το κούρεμα. «Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι σε αυτό» προσθέτει. Στην παρατήρηση του Γερμανού δημοσιογράφου ότι το ΔΝΤ έχει διατυπώσει άλλη άποψη, γιατί θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο Ντομπρόβσκις επιμένει ότι ένα κούρεμα δεν χρειάζεται, επικαλούμενος τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

«Το ΔΝΤ έχει σαφώς πιο απαισιόδοξες προβλέψεις από τις δικές μας» υπογραμμίζει. «Εάν δει κάποιος τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 και του 2016, θα διαπιστώσει ότι έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Τώρα το πιο σημαντικό είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 της τάξεως του 3,5% για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού χρέους. Εάν η πορεία για τη χώρα είναι ανοδική, εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και προχωρήσουμε στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους» προσθέτει.

«Παίρνουν χρόνο οι μεταρρυθμίσεις»

Οι συνεχείς καθυστερήσεις στο παρελθόν σχετικά με τις αξιολογήσεις έδωσαν την αφορμή στον Γερμανό δημοσιογράφο να ρωτήσει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν πιστεύει ότι αυτήν τη φορά, με την τρίτη αξιολόγηση, θα πάνε τα πράγματα καλύτερα με μια κυβέρνηση που υπόσχεται μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις εφαρμόζει. «Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που παίρνει χρόνο. Το έχουμε δει και στα τρία προγράμματα προσαρμογής που αφορούν στην Ελλάδα. Αλλά συνολικά με τα τρία αυτά προγράμματα επετεύχθησαν πολλά, σταθερά δημοσιονομικά, μια σύγχρονη διοίκηση και μια πιο ισχυρή οικονομία» τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και σε άλλα τρέχοντα θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Για την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και μπορεί να αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική της, ενώ όσον αφορά στο Brexit εμφανίστηκε προβληματισμένος για το ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν προχωρεί με τον επιθυμητό ρυθμό.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017, 11:28