Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι είναι αναγκαία τα έκτακτα μέτρα νομισματικής τόνωσης.

«Οι εγχώριες πιέσεις στο κόστος, ειδικά από τους μισθούς, συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς για να στηρίξουν μια σταθερή και αυτοσυντηρούμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας», δήλωσε ο κ. Ντράγκι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να ενισχυθούν οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές, χρειαζόμαστε ακόμα εξαιρετικά υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης, οι οποίες εξαρτώνται οι ίδιες από μια αρκετά σημαντική ποσότητα νομισματικής διευκόλυνσης» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις δυναμικές των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως τις τελευταίες δεκαετίες οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων επιτοκίων κινούνται καθοδικά σε ονομαστικούς και πραγματικούς όρους. Όπως τόνισε, ενώ τα χαμηλότερα ονομαστικά επιτόκια οφείλονται μεταξύ άλλων και στη νομισματική πολιτική, η πτώση στις πραγματικές αποδόσεις οφείλεται σε διαρθρωτικούς παράγοντες.
Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, οι αυξανόμενες καθαρές αποταμιεύσεις, οι χαμηλότερες δημόσιες κεφαλαιακές δαπάνες και η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης