«Δεν βλέπουμε κανένας κρατικό χρέος ως μη βιώσιμο» ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, στη Φρανκφούρτη.

Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει κάποιον σχολιασμό επί των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση και αρκέστηκε να δηλώσει πως «η ΕΚΤ έχει αποδείξει πως δρα πάντα ως ανεξάρτητη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησε παράλληλα, για τον κίνδυνο της «μεταρρυθμιστικής επιβράδυνσης» και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να επιταχύνουν τον ρυθμό εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς τυχόν καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» έσπευσε να συμπληρώσει, παράλληλα. «Χρειαζόμαστε δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θα είναι φιλικότερες προς την ανάπτυξη, και νομισματικές πολιτικές, οι οποίες θα στηρίξουν την ανάπτυξη» επεσήμανε, στο ίδιο πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναμένοντας περαιτέρω επιτάχυνση της ανάκαμψης στις χώρες της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αισιόδοξη εκτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη εδράζεται τόσο στις «πολύ ευνοϊκές» χρηματοδοτικές συνθήκες, όσο και στη βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας. «Υπάρχουν ενδείξεις ισχυροποίησης της ανάκαμψης» επανέλαβε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα του Δεκεμβρίου, κατέστησε σαφές πως «έχουν συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος» και διευκρίνισε πως υπάρχει «η αίσθηση της ικανοποίησης».

 Ειδικά για το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, εξήγησε ότι «εάν κριθεί αναγκαίο, θα αναβαθμίσουμε και θα τροποποιήσουμε τη στρατηγική της πολιτικής μας» και υπενθύμισε ότι η απόφαση του Δεκεμβρίου ελήφθη ομόφωνα.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε επίσης, πως στη σημερινή συνεδρίαση «δεν συζητήθηκε ούτε η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ούτε ο τρόπος επιβράδυνσης του μεγέθους της ποσοτικής χαλάρωσης».

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, απέδωσε την πρόσφατη βελτίωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου και εκτίμησε ότι οι θετικές τάσεις θα συνεχιστούν και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. «Θα πρέπει να έχουμε υπομονή» συνέστησε παράλληλα.

Ερωτηθείς για το Brexit, σημείωσε πως είναι «αρκετά νωρίς» για να κρίνουμε τον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό αντίκτυπο και υποστήριξε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική μορφή της συμφωνίας» μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.

Όσον αφορά στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθάρισε πως είναι «πρόωρος κάθε σχολιασμός» επί των πολιτικών που προτίθεται να εφαρμόσει και σημείωσε πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να κριθεί βάσει των αποφάσεων και όχι των δηλώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης