Επικριτικός για τη μείωση του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Bundesbank, με το επιχείρημα πως απάλλαξε τις κυβερνήσεις από την πίεση να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γενς Βάιντμαν, μιλώντας στο περιοδικό «Der Spiegel», ισχυρίστηκε ότι οι κινήσεις αυτές προχωρούν πέραν των προηγούμενων προσπαθειών να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες για να δανείζουν περισσότερο και μπορεί να απαλλάξουν τις τράπεζες από το ρίσκο σε βάρος των φορολογουμένων.

«Κατά την άποψή μου, οι πρόσφατες αποφάσεις από το Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι μια θεμελιώδης αλλαγή πορείας και μια δραστική αλλαγή για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κάποιος για το περιεχόμενο των αποφάσεων, η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ σηματοδοτεί με αυτό ότι η νομισματική πολιτική είναι έτοιμη να προχωρήσει πολύ μακριά και να εισέλθει σε νέα εδάφη» είπε ο ίδιος.

Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια κριτική σε βάρος της ΕΚΤ από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, ο κατηγορηματικός τόνος της υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ αν αποφασίσει ποτέ να επεκτείνει και στα κυβερνητικά ομόλογα το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βάιντμαν επανέλαβε επίσης ότι θεωρεί «πολύ χαμηλή» την πιθανότητα να υπάρξει αποπληθωρισμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά την «προτροπή» του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου προς τους Ευρωπαίους, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των G20 στην Αυστραλία, να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη – με άλλα λόγια, να τυπώσουν περισσότερο χρήμα και να τονώσουν την εσωτερική ζήτηση. Μια θέση η οποία, πάντως, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως από το Βερολίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης