Τον συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου, την οποία περίμεναν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αναμένουν τον Σεπτέμβριο περισσότεροι από 570.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφές.

Σημειώνεται πως εφέτος ο φόρος των ακινήτων θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η καταβολή της πρώτης θα πρέπει να έχει γίνει έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Από τους αυτόματους συμψηφισμούς θα εξαιρεθούν οι σύζυγοι, εκ των οποίων ο ένας αναμένει επιστροφή κι ο άλλος θα πρέπει να πληρώσει φόρο ακινήτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τον μήνα Σεπτέμβριο και πριν εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ θα προβεί σε αυτόματους συμψηφισμούς. Μέσω των εν λόγω συμψηφισμών θα υλοποιηθεί στην ουσία ο σχεδιασμός που προβλέπει πως έως το τέλος του έτους θα έχει δημιουργηθεί περιβάλλον αυτοματοποιημένων διαδικασιών κεντρικών συμψηφισμών.



Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του συμψηφισμού;

Η διαδικασία του συμψηφισμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου.

Δεν θα χρειαστεί να στηθούν στις ουρές οι πολίτες

Οι 570.000 φορολογούμενοι που περιμένουν επιστροφή φόρου, αλλά δεν αναμένεται να τη λάβουν, δεν θα χρειαστεί να στηθούν στην ουρά της εφορίας, καθώς ο συμψηφισμός θα γίνει αυτόματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοι εξαιρούνται;

Από αυτούς τους αυτόματους συμψηφισμούς θα εξαιρεθούν οι σύζυγοι, εκ των οποίων ο ένας αναμένει επιστροφή φόρου κι ο άλλος θα πρέπει να πληρώσει φόρο ακινήτων, καθώς Ο φόρος των ακινήτων θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσειςη εφαρμογή του Taxis δεν μπορεί να υποστηρίξει συμψηφισμό μεταξύ τους.


Τι θα πρέπει να συμβεί στην περίπτωση μη αυτόματου συμψηφισμού;

Οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία για να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που η οφειλή είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την επιστροφή φόρου;

Σε περίπτωση που η οφειλή είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί.

Εάν η οφειλή για τον ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, τότε το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Εάν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ, τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης