Ακόμη ένας βουλευτής, αυτήν τη φορά στην Ιρλανδία, προσέφυγε κατά του μηχανισμού στήριξης (ΕSM) στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Τo εθνικό δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Προσφυγές κατά του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) δεν έγιναν μόνο στη Γερμανία. Στην Ιρλανδία ο ανεξάρτητος βουλευτής Τόμας Πρινγκλ της Κάτω Βουλής προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο απέρριψε ορισμένα σημεία της προσφυγής και παρέπεμψε τα υπόλοιπα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρλανδός βουλευτής Τόμας Πρινγκλ δήλωσε: «Τα ιρλανδικά δικαστήρια αποφάσισαν ότι ο ESM συνάδει με το εθνικό δίκαιο. Στην Ιρλανδία οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες έχουν ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας. Για τον λόγο αυτό, τα ιρλανδικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να απευθυνθούν στο Δικαστήριο της Ε.Ε., σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την ερμηνεία των Συνθηκών. Είναι πολύ σημαντικό η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε., διότι υπάρχουν τόσες πτυχές ευρωπαϊκού δικαίου για τις οποίες χρειάζονται αποσαφηνίσεις».

Παρόμοια στάση τηρούν Δουβλίνο και Βερολίνο

Ο βουλευτής Τόμας Πρινγκλ θεωρεί ότι «ο ESM πλήττει τα συμφέροντα της Ιρλανδίας». Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Τόμας Πρινγκλ και παραπέμπει στον επείγοντα χαρακτήρα της επικύρωσης του ESM, αλλά και στην οικονομική κατάσταση στην Ιρλανδία. Το 2010, η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που ζήτησε βοήθεια από τον τότε Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης (EFSM) και σήμερα εξέρχεται με αργά βήματα από την οικονομική κρίση. Παρόμοια στάση με την ιρλανδική κυβέρνηση τήρησε και η γερμανική στην εκδίκαση της σχετικής προσφυγής από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο (BVerfG).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός καθηγητής νομικής, ειδικός σε ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου, Ματίας Κουμ, θεωρεί «προβληματικό» τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης από τη σκοπιά του ευρωπαϊκού δικαίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προκύπτουν προβλήματα συνταγματικότητας στις χώρες της Ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχα ζητήματα που άπτονται του ευρωπαϊκού δικαίου δεν εμπίπτουν στην άμεση αρμοδιότητα των εθνικών δικαστηρίων.

Δεν αναμένεται ανατρεπτική απόφαση

Η διαδικασία εκδίκασης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε. έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου. Θα είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου θα αποφανθεί σχετικά με τον ΕSM. Ο Γερμανός ειδικός Ματίας Κουμ, πάντως, δεν αναμένει κάποια ανατρεπτική απόφαση:

«Είναι μάλλον απίθανο το Δικαστήριο της Ε.Ε. να λάβει απόφαση, η οποία να υπονομεύει τη λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Από την άλλη πλευρά όμως, ενδέχεται να διασαφηνίσει τα προβληματικά εκείνα σημεία, ώστε ο ΕSM να είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης