O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της ευρωζώνης, δήλωσε ο γερμανός υπουργός.
Μιλώντας στην επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι τέτοιου είδους δεσμεύσεις έναντι της Αθήνας δεν έχουν αναληφθεί από τα κράτη της ευρωζώνης.

Προηγουμένως, το ΔΝΤ σε έκθεσή του σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπου επισημαίνονται σφάλματα και παραλείψεις, είχε παραπέμψει σε απόφαση της ευρωζώνης «να προχωρήσει μετά το 2014 σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» των ελληνικών υποχρεώσεων. Όπως φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η εν λόγω ανακοίνωση δεν συνιστά δέσμευση για ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται απλά για μια ερμηνεία του ΔΝΤ φέρεται να σχολίασε ο γερμανός υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ναι, το πρώτο πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχημένο»

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου υποστηρίζουν ότι το 2010 δεν ετίθετο καν ζήτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους εξαιτίας του φόβου να μεταδοθεί η κρίση και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Ναι, το πρώτο πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχημένο. Για τον λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να προσαρμόσουμε βελτιώσεις στο δεύτερο πρόγραμμα», διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (afp), οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ διορθώθηκαν στη συνέχεια. Όσον αφορά την «αυτοκριτική αξιολόγηση του ΔΝΤ», αυτή χαιρετίζεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Η ανάλυση καθιστά σαφές πόσο δύσκολη και πόσο ιδιάζουσα ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα το 2010. Από τότε υποχρεωθήκαμε να διδαχθούμε πολλά», αναφέρει το υπουργείο, σύμφωνα με το afp, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια «η Γερμανία δραστηριοποιήθηκε προκειμένου να υιοθετηθεί μια ευρεία και δομική προσέγγιση του ζητήματος έτσι ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί στη ρίζα του».

Σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώθηκαν στο Βερολίνο, «σήμερα είναι σε όλους σαφές ότι αυτός ήταν ο ορθός δρόμος». Πέραν τούτου, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι το 2010 δεν ετίθετο καν προς συζήτηση το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» εξαιτίας του φόβου να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης η κρίση. Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι στη Γερμανία ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας εξαιτίας της έκθεσης του ΔΝΤ και της παραδοχής των σφαλμάτων που έγιναν στο πρώτο μνημόνιο. «Όλα αυτά είναι άγριες θεωρίες συνωμοσίας», δηλώνουν οι ίδιοι κύκλοι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πιέσεις προς Ευρωπαίους με στόχο ένα νέο «κούρεμα»

Είναι σαφές ότι το έγγραφο του ΔΝΤ αποσκοπεί στην αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας του Ταμείου, το οποίο αναγκάστηκε να αποκλίνει από τους κανόνες του προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Διαπιστώνοντας ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, «το ΔΝΤ ρίχνει την ευθύνη της αποτυχίας στους άλλους εμπλεκομένους» παρατηρεί η Μεγκάν Γκριν, επικεφαλής οικονομολόγος της «Maverick Intelligence».

Οι διασώστες απέτυχαν, «καθώς περιορίστηκαν στην επιβολή της λιτότητας στην Αθήνα και στη μείωση του ρίσκου για το ευρώ, ξεχνώντας με τον τρόπο αυτόν την προοπτική για τους Έλληνες», υποστηρίζει η εφημερίδα «Tagesspiegel».

Σε κάθε περίπτωση, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη γερμανική κυβέρνηση τρεις μήνες πριν από τις εκλογές είναι η έναρξη μιας συζήτησης για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ασκήσεις αυτοκριτικής από το ΔΝΤ

Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των γερμανικών εφημερίδων αναπαράγουν την παραδοχή λαθών του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως προέκυψε από στοιχεία εσωτερικού εγγράφου του Ταμείου, τα oποία δημοσιοποιήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον. «Το ΔΝΤ ασκεί αυτοκριτική» σημειώνει σε τίτλο της η ιστοσελίδα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και επισημαίνει: «Υπερβολική επιβάρυνση μέσω των μεταρρυθμιστικών όρων. Το ΔΝΤ υποτίμησε τις επιπτώσεις των σκληρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και παραδέχθηκε λάθη στο πρόγραμμα βοήθειας για τη χώρα που πλήττεται από την κρίση».

«Το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στη διαδικασία διάσωσης» γράφει η διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Το ΔΝΤ ασκεί ασυνήθιστα σαφή αυτοκριτική σε ό,τι αφορά στην ελληνική διάσωση. Σκληρά λόγια επιφυλάσσει ωστόσο και για άλλους», σχολιάζει το δημοσίευμα αναφερόμενο στην κριτική που ασκεί το ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επέρριψε απειρία στη διαχείριση κρίσεων, επισημαίνοντας ακόμη ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους αποφασίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας των πολιτικών αντιστάσεων που παρατηρήθηκαν για μεγάλο διάστημα εντός της ευρωζώνης.

Το Spiegel Online σημειώνει ότι πρόκειται για «ασυνήθιστα ειλικρινή γλώσσα» και υπογραμμίζει: «Εν μέρει φταίει και η ίδια η Ελλάδα για την καταστροφή, γράφει το ΔΝΤ. Η χώρα προώθησε πολύ αργά τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις. Κριτική ασκείται επίσης και για τη συνεργασία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ στο πλαίσιο της τρόικα. Υπήρξαν προβλήματα συντονισμού και διαφορετικοί στόχοι, σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ».

«Περισσότεροι Έλληνες σε γερμανικές εκθέσεις»

Σύντομο ρεπορτάζ στις σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέρει ότι η παρουσία ελλήνων εκθετών σε γερμανικές εκθέσεις το έτος που πέρασε κατέγραψε αύξηση 20% .

Το δημοσίευμα σημειώνει: «Κατά την άποψη του Γιόαχιμ Μπεκστέγκερς, προέδρου του γερμανικού συνδέσμου διοργάνωσης εκθέσεων (AUMA), το γεγονός αυτό είναι ευχάριστο για τις γερμανικές εκθέσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία δεν έλαβε μέχρι σήμερα επαρκώς υπόψη της το μάρκετινγκ των εξαγωγών».

Πηγές: Deutsche Welle, afp, Spiegel-Online
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης