Ο Τόμσεν ανατρέπει τις εκτιμήσεις του... ΔΝΤ για το πλεόνασμα

Ο Τόμσεν ανατρέπει τις εκτιμήσεις του... ΔΝΤ για το πλεόνασμα
Στροφή 180 μοιρών κάνει το ΔΝΤ δια μέσω Πόουλ Τόμσεν όσον αφορά το εάν μπορεί η Ελλάδα να πετυχαίνει το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, δηλαδή έναν χρόνο αργότερα από ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν.

Η δήλωση Τόμσεν αλλάζει σημαντικά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μας, καθώς μόλις πριν δύο ημέρες, στην εξαμηνιαία έκθεση Fiscal Monitor, το Ταμείο προέβλεπε πως η χώρα μας δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τουλάχιστον έως το 2022.

Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για την αλλαγή στις εκτιμήσεις του Ταμείου.
Είναι προφανές όμως ότι οι πιέσεις και η επιμονή των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα του Β. Σόιμπλε, που υποστήριζαν σε κάθε τόνο ακριβώς την αντίθετη θέση από εκείνη του ΔΝΤ.

Νωρίτερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως η Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ το δημοσιονομικό στόχο του 2016, πετυχαίνοντας πρωτογενές αποτέλεσμα 3,9%, τη στιγμή που το ΔΝΤ μέχρι το φθινόπωρο έκανε λόγο για 0,1%.

Συνέντευξη Τόμσεν

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι μεγαλύτερο από κάθε πρόβλεψη, δήλωσε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ενώ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά αν, εκτός από τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, δεν ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των μέτρων για το δημόσιο χρέος.

Εκτίμησε επιπλέον ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα.

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ενώ παραδέχθηκε ότι το Ταμείο έκανε λάθη στις προβλέψεις του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υποτιμώντας τις ελληνικές δημοσιονομικές επιδόσεις.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ζήτημα είναι η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον, ενώ επέμεινε ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό δημόσιο τομέα, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, θα ενίσχυε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά όπως διευκρίνισε, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί.

Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση και υπογράμμισε ότι η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστικά του επείγοντος.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ή το αργότερο το 2019, ωστόσο κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, αποτελεί ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Όπως διευκρίνισε τούτο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται στην Ελλάδα από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα να διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017, 19:25