Αλλαγή κλίματος και έντονο διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό, διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Invest in Greece εκτιμώντας ότι η απόφαση στο αυριανό Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, θα επισφραγίσει την αλλαγή της εικόνας που εκπέμπει στο εξωτερικό, η Ελλάδα.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό. Μερικοί επενδυτές είναι ήδη εδώ και είναι στο χέρι μας να τους βοηθήσουμε να το υλοποιήσουν» δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της Invest in Greece κ. Στέφανος Ησαΐας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος διαπιστώνει «αλλαγή κλίματος» και «έντονο ενδιαφέρον» ξένων κεφαλαίων για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, εκτιμώντας ότι τα επόμενα ένα-δύο χρόνια θα είναι καθοριστικά για την πραγματοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, όπως και η εξέλιξη του αυριανού Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Τη «στροφή» επιβεβαιώνουν πέντε μεγάλα επενδυτικά project, άνω των 100 εκατ. ευρώ το καθένα, που επικεντρώνονται στην κατασκευή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, με εγκαταστάσεις γκολφ και τη δημιουργία μαρίνας, όπως αναφέρει ο κ. Ησαΐας.

Υπάρχει «σαφές ενδιαφέρον από τη Ρωσία», αλλά και από τις ΗΠΑ, χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία, ενώ για πιο ειδικά projects γίνεται διερεύνηση από τη Μέση Ανατολή και την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από τη Γερμανία, που επικεντρώνεται στον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό υγείας. Οι επενδυτές, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece, έχουν ξεπεράσει την εκδήλωση πρόθεσης και έχουν ήδη αγοράσει εκτάσεις γης σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιά, πέρα από τα ήδη δημοφιλή.

Τα projects βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης του business plan και αρκετά από αυτά πληρούν τις προδιαγραφές στρατηγικών επενδύσεων. Την ίδια ώρα προσθέτει ότι υπάρχουν και άλλοι «που βλέπουν ότι τώρα είναι η στιγμή για να μπουν» στην αγορά της Ελλάδας. «Για καιρό ο κόσμος ήταν στο περιθώριο και κοιτούσε. Το ενδιαφέρον αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του νέου μοντέλου στον ελληνικό τουρισμό» επισημαίνει, καθώς μόνο το 4% του δυναμικού στη χώρα είναι branded resort ξενοδοχεία. «Αν υλοποιηθούν αυτά τα projects μπορεί να βοηθήσουν στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος» τονίζει ο κ. Ησαΐας.

Οι περισσότεροι επενδυτές «τρέμουν την εμπλοκή με τη γραφειοκρατία». Ωστόσο «η αβεβαιότητα ξεπερνά κάθε πρόβλημα και φοβίζει τους επενδυτές περισσότερο και από τη γραφειοκρατία, τη φορολογία ή τα εργασιακά». Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ησαϊας εκτιμά ότι το φετινό φθινόπωρο από την επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, με ορίζοντα το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και την εκταμίευση της δόσης «που την περιμένουμε», διαγράφεται η «στροφή» της χώρας και της εικόνας που εκπέμπει στο εξωτερικό.

«Σταδιακά η κουβέντα ξεκινά από την πεποίθηση ότι θα μείνουμε στο ευρώ» τονίζει, συγκρίνοντας την πιο αβέβαιη αντιμετώπιση έναν χρόνο πριν. Το διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου «είναι θεμελιώδες για να προχωρήσουμε μπροστά» δηλώνει, επισημαίνοντας το «μεγάλο ενδιαφέρον για τον τουρισμό», αλλά και το «τεράστιο ενδιαφέρον για τον Αστέρα». Εξάλλου, «αν το Ελληνικό και ο Αστέρας πάνε καλά, θα είναι μεγάλο σινιάλο προς τα έξω ότι τα πράγματα προχωράνε» υποστηρίζει. Επίσης, εκτιμάται ότι έως τον Απρίλιο του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την έκταση Αφάντου, στη Ρόδο.

Ο τουρισμός και η ενέργεια είναι οι δύο πιο δυναμικοί τομείς, από τους έξι ενδεικτικούς που έχει κατηγοριοποιήσει η Invest in Greece στην προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών.

Αναλυτικά, οι έξι επενδυτικοί τομείς σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Invest in Greece είναι: Τουρισμός, Ενέργεια, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Τρόφιμα Ποτά και Περιβάλλον.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης