Του Κώστα Ιερίδη

Ενεργή είναι από την Τετάρτη η εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου «Φθινόπωρο 2015 – Χειμώνας 2016».

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι το τέλος του 2015, ώστε να τους χορηγηθεί ολόκληρο το επίδομα θέρμανσης. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν υποβάλουν αίτηση από το νέος έτος, ίσως εισπράξουν μειωμένο επίδομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μειωμένο κατά πολύ το επίδομα

Το επίδομα μειώνεται στο 0,25 ευρώ από 0,35 που ήταν πέρυσι. Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ετησίως για τους άγαμους και τα 20.000 ευρώ για τους έγγαμους, ενώ για κάθε παιδί θα προστίθεται το ποσό των 2.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στην ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 200.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Οι πιστοποιημένοι χρήστες του Taxis μπορούν να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτόΕπίσης, μειώθηκαν τόσο η ανώτατη συνολική κατανάλωση ανά κατοικία και ανά ζώνη όσο και ο αριθμός τετραγωνικών μέτρων για τα οποία χορηγείται επίδομα (από τα έως 120 τ.μ. για όλους πέρυσι σε 80 τ.μ. για τους άγαμους και σε 100 τ.μ. για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, «εφόσον το υπόλοιπο του προϋπολογισθέντος ποσού επιδόματος θέρμανσης δεν επαρκεί για την κάλυψη τυχόν ποσού επιδόματος που αφορά σε εκκρεμούσες αιτήσεις, τότε αυτό (το ως άνω υπόλοιπο) θα καταβάλλεται στους δικαιούχους αναλογικά».

Γι’ αυτό, οι δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν και να υποβάλουν αίτηση μέχρι το τέλος του 2015, προκειμένου να τους χορηγηθεί ολόκληρο το επίδομα θέρμανσης, διαφορετικά, εφόσον υποβάλουν την αίτηση από τον Ιανουάριο του 2016 και μετά, κινδυνεύουν να μην πάρουν ολόκληρο το επίδομα. Αντιθέτως, θα λάβουν, δηλαδή, αναλογικά όσο ποσό περισσέψει.

Πώς θα γίνεται η πληρωμή

Η πληρωμή των επιδομάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν έως τις 31-12-2015 η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 2-2-2016, ενώ για όσες υποβληθούν από 1-1-2016 έως και 30-5-2016, η καταβολή του βοηθήματος θα γίνει μέχρι τις 30-6-2016.

Οι πιστοποιημένοι χρήστες του Taxis μπορούν να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό. Για τους φορολογουμένους που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες, αρκεί ο ΑΦΜ και ο αριθμός ειδοποίησης ενός εκκαθαριστικού δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών.

Παρακάτω παρατίθενται τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. Για να είστε 100% σίγουροι αν είστε δικαιούχος, κάντε την αίτηση και το πολύ-πολύ να απορριφθεί. Από την ίδια σελίδα του Taxis, θα λάβετε απάντηση από την υπηρεσία με τους λόγους απόρριψης.

Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό.

Α΄ ΖΩΝΗ  25
 Β΄ ΖΩΝΗ 15 
 Γ΄ ΖΩΝΗ  8
 Δ΄ ΖΩΝΗ  5

Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε:

   Άγαμο  Έγγαμο ή Μονογονεϊκή Οικογένεια
Α΄ ΖΩΝΗ   2000  2500
 Β΄ ΖΩΝΗ  1200  1500
 Γ΄ ΖΩΝΗ  640  800
 Δ΄ ΖΩΝΗ  400  500

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 τ.μ. για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Επίσης, έγινε πιο δίκαιη η κατανομή σε κλιματικές ζώνες των νομών (βάσει των οποίων προσδιορίζεται η ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου).

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης