Μπορεί να ψηφίστηκαν δεκάδες αιματηρά μέτρα, περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ωστόσο η κυβέρνηση κινδυνεύει να γλιστρήσει στο… γάλα. Το zougla.gr επιχειρεί να φωτίσει τις πτυχές της υπόθεσης που έχει διχάσει τους κυβερνητικούς βουλευτές που απειλούν να καταψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την κατάργηση του καθορισμού μέγιστου χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, καθώς, σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία, η μέγιστη διάρκεια ζωής του περιορίζεται στις πέντε ημέρες. Οι ρυθμίσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα προβλέπουν τη δημιουργία νέας κατηγορίας στο γάλα που θα λέγεται «γάλα ημέρας» και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι.

Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με τα κοινοτικά δεδομένα. Θα κυκλοφορεί, δηλαδή, γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «φρέσκο», ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.

Φρέσκο γάλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει της σημερινής νομοθεσίας, φρέσκο είναι το γάλα χαμηλής παστερίωσης με διάρκεια πέντε ημερών. Με τις νέες ρυθμίσεις, το γάλα χαμηλής παστερίωσης θα διατηρείται για επτά έως εννέα ημέρες και κάθε εταιρεία θα ορίζει την ημερομηνία λήξης του. Το γάλα της «μίας εβδομάδας» θα φέρει την ένδειξη «φρέσκο», καθώς ήδη σήμερα το «φρέσκο» γάλα καταλήγει στα ράφια των καταστημάτων τουλάχιστον δύο ημέρες αφότου συλλεχθεί.

Οι επίμαχες διατάξεις προβλέπουν την είσοδο στην αγορά του «γάλακτος ημέρας» το οποίο δεν θα διαφέρει σε τίποτα από το γάλα χαμηλής παστερίωσης πέντε ημερών που κυκλοφορεί σήμερα στο εμπόριο. Θα συσκευάζεται εντός 24 ωρών και θα έχει διάρκεια ζωής συνολικά δύο ημερών.

Το σκεπτικό της ρύθμισης πίσω από το γάλα ημέρας είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς να πωλούν απευθείας φρέσκο γάλα στην αγορά της περιοχής τους.

«Η θεσμοθέτηση του γάλακτος ημέρας, για το οποίο ήταν αντίθετη η τρόικα, δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς και στις τοπικές βιομηχανίες, καθώς μπορούν πλέον να απευθυνθούν με διαφορετικό τρόπο στις τοπικές αγορές» είχε σημειώσει πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής

Ουσιαστικά, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους γαλακτοπαραγωγούς. Και αυτό επειδή θα οδηγήσει σε αύξηση του εισαγόμενου γάλακτος, το οποίο θα ανταγωνίζεται ευθέως το ελληνικό επτά έως εννέα ημερών, με αποτέλεσμα σταδιακά να μειωθεί η ζήτηση για το ελληνικό γάλα (μεγαλύτερης διάρκειας ζωής). Οι γαλακτοπαραγωγοί, δηλαδή, εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων φθηνότερου έτοιμου παστεριωμένου γάλακτος.

Βέβαια, το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν συμφέρει κάποιον να εισάγει, γεγονός που αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία «τριβής» με τους κτηνοτρόφους.

Το υπουργείο με τις ρυθμίσεις αυτές εκτιμά ότι θα μειώσει την τιμή του γάλακτος κατά 10 λεπτά, λόγω και της μείωσης των επιστροφών ληγμένων που επιβαρύνουν τις βιομηχανίες. Ωστόσο, οι παραγωγοί αναφέρουν ότι για τη μείωση της τιμής είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων, όπως η μείωση του ΦΠΑ και ο περιορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης