Έπειτα από την απόσυρση ενδιαφέροντος από τον Αμερικανό μεγιστάνα των ακινήτων Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμίρης του Κατάρ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία για την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου η αποκρατικοποίηση θα συνεχιστεί δίχως το κρατικό Fund του Κατάρ, «Qatari Diar», με τρεις εταιρείες να ορέγονται το φιλέτο.

Την απαραίτητη συμφωνία εμπιστευτικότητας υπέγραψαν τελικά, οι εταιρείες Elbit Cochin Ltd, London & Regional Properties και Lamda Development, στις οποίες θα μοιραστούν τα τεύχη του διαγωνισμού, καθώς και οι λεπτομέρειες για την πρόσβαση στα τεχνικά και νομικά στοιχεία του έργου για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο πλαίσιο της β΄ φάσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του «Ελληνικού» θα γίνουν ειδικές συναντήσεις παρουσιάσεων και επισκέψεων στους χώρους του Ελληνικού από τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί.

Το ταξίδι που δεν έγινε…

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ, αλλά λόγω του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου, το ταξίδι ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να μεταβεί στο Κατάρ για να συζητήσει δυνατότητες επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της μετοχικής συνεργασίας σε υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες.

Ζητείται επενδυτής και για το «Μικρό Καβούρι» Βουλιαγμένης

Η Εθνική Τράπεζα (ETE), σε συμφωνία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκήρυξε ανοικτή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή, στο πλαίσιο της σκοπούμενης από κοινού αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ, στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι» της Βουλιαγμένης.

Τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν ακίνητο κυριότητας της «ΑΣΤΗΡ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ» και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, του οποίου δρομολογείται η αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η διαδικασία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εντάσσεται στο πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ και απηχεί την ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση της ΕΤΕ σε σχέση με τη διάθεση μη κύριων συμμετοχών του Ομίλου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το οποίο αφορά στην τρέχουσα πρώτη φάση της διαδικασίας, θα είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο της ΕΤΕ.

Προσφορές για τη ΔΕΠΑ

Στην τελική φάση μπαίνει η πώληση του ομίλου της ΔΕΠΑ καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως στις ενδιαφερόμενες εταιρείες και κοινοπραξίες να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Στόχος είναι ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται ότι θα εγκρίνει τα τεύχη προκήρυξης της σύμβασης πώλησης των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ. Αμέσως μετά ξεκινά η δεύτερη και τελευταία φάση, με τους διεκδικητές να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα του ομίλου και να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές ώστε ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μαρτίου.

Οι πέντε υποψήφιοι για τον όμιλο ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ είναι οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Negusneft (όμιλος Sintez), η αζερική Socar, η κοινοπραξία Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – PPF (τσεχικό fund).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης