Της Άντζελας Πεϊτση

Μάλλον έχουν στερέψει τα λόγια για ν’ αποτυπώσει κανείς τη δεινή κατάσταση που βιώνει, με κατακόρυφα φθίνουσα πορεία, η αγορά της Θεσσαλονίκης. Έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες
σηκώνουν τα χέρια από τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί λόγω των capitals control, του δημοψηφίσματος και των πρόωρων εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αδιάψευστα τα στοιχεία επιμελητηρίων που απεικονίζουν την κατάσταση κατά την ίδια χρονική περίοδο με διαφορά ενός έτους: «Ιούλιος 2015: Διαγραφές 80 επιχειρήσεων – Ενάρξεις 31. Ιούλιος 2014: Διαγραφές 80 επιχειρήσεων – Ενάρξεις 79».

Στο zougla.gr κατέθεσαν τις απόψεις οι εκπρόσωποι των επισήμων παραγωγικών φορέων της πόλης, κ. Ζορπίδης, Παπαδόπουλος και Χαντζαρίδης.

Το ΒΕΘ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάθε μέρα που περνά εντείνεται η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι με την ελληνική οικονομία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε κώμα. Οι άμεσες συνέπειες από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι δραματικές, σε όλους τους τομείς. Οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν από ολική καταστροφή» τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Και διευκρινίζει: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Απαιτείται υπεύθυνη και αποτελεσματική διακυβέρνηση, ώστε η χώρα να μη βιώσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις τον ερχόμενο χειμώνα. Αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, η ύφεση το 2015 θα ξεπεράσει ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Η αποκατάσταση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί ζήτημα ζωτικής προτεραιότητας, ώστε να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και να συγκρατηθεί το νέο κύμα ανεργίας που απειλεί την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα απαιτείται η ενίσχυση της διαθέσιμης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όσο παραμένουν τα εμπόδια στις συναλλαγές, τόσο πιο δυσβάσταχτο θα γίνεται το κόστος για την οικονομία και για την απασχόληση». Και καταλήγει: «Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης οι πρόωρες εκλογές βάζουν την επιχειρηματικότητα σε νέες περιπέτειες. Οι εκλογές θα έπρεπε να αποτελούν την έσχατη λύση. Αντί να γίνονται κινήσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε λύσεις που δημιουργούν μεγαλύτερη ανασφάλεια, νέα ύφεση, μεγαλύτερη ταλαιπωρία στην οικονομία και στην κοινωνία ευρύτερα. Με σύνεση και σοβαρότητα, με υψηλή αίσθηση ευθύνης και γνώμονα το μέλλον και το καλό της χώρας και όχι εσωκομματικά παιχνίδια, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεργαστούν προκειμένου η χώρα να κάνει το άλμα προς τα εμπρός».

Το ΕΕΘ

«Οι προηγούμενοι μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι για την αγορά, για την οικονομία, για τους επαγγελματίες, για τις επιχειρήσεις, για την κοινωνία. Και οι επόμενοι εξαιρετικά αβέβαιοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης. «Η κορύφωση της περιπέτειας ξεκίνησε με το κλείσιμο των τραπεζών και τον έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls), συνεχίστηκε με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου, τα όσα έγιναν στη Βουλή και την προκήρυξη των εκλογών.

Με αυτά τα δεδομένα το βέβαιον είναι ότι τα πολύ δύσκολα αρχίζουν τώρα. Δυστυχώς η οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική είναι υπονομευμένες από την πολιτική ρευστότητα και την ακυβερνησία, ως απότοκο της απουσίας πολιτικής διεύθυνσης στον τόπο εδώ και καιρό. Στο ερώτημα «ποιος θα εφαρμόσει το 3ο Μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα;» πειστική απάντηση δεν υπάρχει και το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα. Έτσι κι αλλιώς τους τελευταίους οκτώ μήνες η επί της ουσίας χρεοκοπημένη Ελλάδα συζητάει αποκλειστικά για δάνεια και κάνει εκλογές». Και αναφέρει: «Για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη οι μέρες που διανύουμε θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως το ξεκίνημα της νέας οικονομικής περιόδου. Με τη διάθεση των ανθρώπων πεσμένη και την καταναλωτική τους δυνατότητα περιορισμένη κατά πολύ ο φετινός Σεπτέμβριος δε μοιάζει με τους προηγούμενους. Οι προσδοκίες είναι χαμηλές και η αγωνία μεγάλη».

Ο ΕΣΘ

«Γενικά η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και ειδικότερα η επιβολή των capitals control οδήγησαν από τη μία πλευρά τους καταναλωτές σε αναγκαστικό περιορισμό της κατανάλωσης και από την άλλη, τις επιχειρήσεις σε αδυναμία παραλαβής νέων εμπορευμάτων» εξήγησε ο τ. Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μίλησε με απόλυτους αριθμούς: «Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή έφτασε στο (μείον) -85 όταν ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης είναι στο -7. Είναι χαρακτηριστικό πως την ημέρα της εξαγγελίας των προεδρικών εκλογών, ο δείκτης ήταν στο -42 ο δε ευρωπαϊκός στο +3. Αυτό δείχνει πως ο καταναλωτής φοβάται να ξοδέψει. Στη συνεχεία, δημοψήφισμα και εκλογές, οδήγησαν τον κόσμο σε πόλωση, αγανάκτηση και αδιαφορία. Η πρώτη, δυστυχώς θα αφήσει τα σημάδια της για πολύ καιρό στην ελληνική κοινωνία. Η αγανάκτηση ελπίζουμε να εκτονωθεί με τις εκλογές, με ενδείξεις κακόβουλης ψήφου. Κατά το γνωμικό «όχι το τι θέλω να πετύχω, αλλά να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα». Όσο για την αδιαφορία, αυτή αποτυπώνεται στο σύνολο της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας». Κλείνει χαρακτηριστικά: «Η αποτύπωση της «εικόνας» κλείνει με το εξής χαρακτηριστικό γεγονός. Έχουν κλείσει τόσες επιχειρήσεις που δεν υπάρχει περιθώρια να κλείσουν άλλες. Το στατιστικό δείγμα έχει αλλάξει καθώς έμμεινα στη Θεσσαλονίκη οι πολυεθνικές και τα καφέ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης