Δημόσια συζήτηση, με αντικείμενο τη σημασία των επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, διοργανώνει την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο «The Met» Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, χωρίς επενδύσεις, και ειδικά χωρίς παραγωγικές επενδύσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια το ΑΕΠ της χώρας και η απασχόληση. Μάλιστα, διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10 δισ. ευρώ επιφέρει συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 15 δισ. ευρώ και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι ο δημόσιος διάλογος την τελευταία πενταετία εξαντλείται στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και στην εξασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας. Ο περιορισμός του ελλείμματος, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και η μακροοικονομική σταθερότητα μπορούμε πλέον να πούμε ότι έχουν επιτευχθεί. Αυτό όμως που καμία κυβέρνηση δεν έχει θέσει σε προτεραιότητα είναι το μεγάλο ζήτημα της υλοποίησης, παραγωγικών κατά κύριο λόγο, επενδύσεων που θα έχουν ως άμεση συνέπεια την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι πολιτικές και τα άμεσα μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου, την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση εγχώριων και ξένων επενδυτών, την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, την αξιοποίηση των αργούντων πόρων και της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, της αξιοποίησης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι μερικά από θέματα που θα συζητήσουν οι:

• Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Ανάπτυξης
• Γεώργιος Σταθάκης, βουλευτής Χανίων ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, εκπρόσωπος αξιωματικής αντιπολίτευσης
• Πέτρος Σελέκος, γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων, Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
• Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
• Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος ΕΧΑΕ
• Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων
• Γιάννης Εμίρης, Διευθύνων, σύμβουλος Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης