Τη συγκρότηση μίας ομάδας 15- 20 στελεχών, τα οποία θα έχουν τη γενική εποπτεία ενός κέντρου διακυβέρνησης, για να επιτευχθεί το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, προτείνουν τα επτά μεγαλύτερα διμερή επιμελητήρια της χώρας στις 10 δέσμες δράσεων που παρέδωσαν στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων, σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσαν ότι το Forum δεν έχει καταγγελτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα, ώστε ενωτικά να υλοποιηθούν ουσιώδεις και αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις, για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να διευκολυνθεί η μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης και τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσαν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, η χώρα μας δεν είναι ελκυστικός πόλος επενδύσεων και τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά. Παράλληλα, πρόσθεσαν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα αίτια της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Όπως ανέφεραν, ενδιαφέρον επενδυτικό υπάρχει, αλλά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, αν δεν λύσουμε τα διαρθρωτικά μας προβλήματα και δεν πατάξουμε τη διαφθορά, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προτάσεις των διμερών επιμελητηρίων έχουν στόχο να κρατηθούν οι επενδύσεις που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα και δευτερευόντως να δημιουργηθούν νέες.

Οι δράσεις που προτείνουν τα επιμελητήρια βασίζονται στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και αποτελούν απαύγασμα της συνεργασίας της Boston Consulting Group και του ΙΟΒΕ.

Όπως αναφέρθηκε αναλυτικά, στο κέντρο διακυβέρνησης πρέπει να συμμετέχει μία κεντρική ομάδα 15- 20 στελεχών που θα έχουν τη γενική εποπτεία, ακριβώς όπως ένα Ρroject Managment Office (ΡΜΟ) και παράλληλα να υπάρχουν δορυφορικές μονάδες του σε όλα τα υπουργεία. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας των οργάνων αυτών είναι, πρώτον, να μη συμμετέχουν σε αυτά πολιτικά πρόσωπα και δη μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθόσον αυτά ήδη συμμετέχουν σε πολιτικά όργανα λήψης αποφάσεων, και δεύτερον να έχουν ευρύτατες αρμοδιότητες. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η Επιχειρησιακή Μονάδα Υλοποίησης Πολιτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Ι. Στουρνάρας, ανέφερε ότι πλέον δεν έχει νόημα να συζητάμε συνέχεια αναλυτικά τι απομένει να γίνει, αλλά πώς μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι μέσω της οργάνωσης και της διοίκησης του συστήματος, καθώς το μεγάλο ζητούμενο σε όλη την Ευρωζώνη είναι το μείγμα πολιτικής που απαιτείται (επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης