Στο «στρατόπεδο» των κερδισμένων από τη διαφαινόμενη ματαίωση της δημιουργίας του αγωγού «South Stream» περιλαμβάνονται –λόγω της όδευσης του TAP (Διαδριατικού Αγωγού)- η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ουκρανία, ενώ προφανώς ωφελημένη βγαίνει από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και η Τουρκία.
Αντίθετα, αν οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για πάγωμα του South Stream και αντικατάστασή του από μια φθηνότερη λύση, γίνουν πράξη, η Σερβία, η Αυστρία και η Ουγγαρία θα περιλαμβάνονται στους μεγάλους χαμένους, καθώς η ματαίωση του έργου θα σηματοδοτήσει την ακύρωση της προοπτικής σημαντικών επενδύσεων και δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας στις τρεις χώρες.
Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής Αθανάσιος Καΐσης, μέλος της διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) και πρόεδρος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες, με την ευκαιρία της σύστασης μιας νέας νομικής οντότητας, του Energy Forum Thessaloniki.
«Η πρόσφατη προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας [μέσω των πρόσφατων δηλώσεων Πούτιν για την κατάργηση του South Stream] χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως γεωπολιτικός σεισμός και από άλλους θεωρήθηκε ως ένα σενάριο μη βιώσιμο οικονομικά. Ωστόσο, η δήλωση για μη υλοποίηση του South Stream δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση παραίτηση της Μόσχας από τη θέληση να είναι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μόνο που τώρα τον κρίσιμο ρόλο τον έχει η Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καΐσης, ενώ σχετικά με την Ουκρανία πρόσθεσε ότι θα βγει ωφελημένη από τις εξελίξεις, καθώς πλέον η παράκαμψή της από τη διαδρομή του ρωσικού αερίου είναι ανέφικτη, ενώ Ελλάδα και Αλβανία κερδίζουν λόγω της όδευσης του TAP από το έδαφός τους και των ωφελειών που προκύπτουν από αυτή.
O κ.Καΐσης σημείωσε ακόμη ότι η Άγκυρα δήλωσε και την πρόθεσή της για τη δημιουργία αγωγού με κατεύθυνση το Βόρειο Ιράκ. «Αν η Τουρκία υλοποιήσει όλα αυτά που σχεδιάζει, τότε από αυτήν θα εξαρτάται πλέον μεγάλο μέρος του ενεργειακού εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» υπογράμμισε.
Την πεποίθηση ότι ο TAP αναβαθμίζει την Ελλάδα καθώς η χώρα μας αποτελεί την ευρωπαϊκή είσοδό του –και άρα και την είσοδο του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη- εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ), Κώστας Ξιφαράς, υπενθυμίζοντας ότι ο εν λόγω αγωγός είναι ουσιαστικά ο πρώτος που περνάει όντως από την Ελλάδα, μεταξύ μιας σειράς αγωγών που επρόκειτο να τη διασχίσουν αλλά δεν έγιναν ποτέ.
Συμπλήρωσε ότι ο ΔΕΣΦΑ, που έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του τμήματος του αγωγού επί ελληνικού εδάφους, προσπαθεί αυτή τη στιγμή να επεκτείνει το συμβόλαιό του, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις πρόσθετες διαδικασίες στις οποίες ενδιαφέρεται να εμπλακεί.
Στα 22 δισεκατομμύρια κυβικά ετησίως (bcma) θα αυξηθεί η δυναμικότητα των υποδομών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, λόγω του ΤΑP και μόνο, όταν το τεράστιο αυτό έργο ολοκληρωθεί, ενώ με πρόσθετο συμπιεστή θα φτάσει και στα 55 bcma, όπως επισήμανε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και νυν μέλος της Ολομέλειάς της, Μιχάλης Θωμαδάκης.
Πρόσθεσε ότι ο TAP και ο TANAP ( σ.σ. Trans Anatolian Natural Gas Pipeline, ο αγωγός που προβλέπεται να ξεκινά από τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ και φτάνει μέχρι την Τουρκία όπου θα ενωθεί με τον TAP) είναι οι μόνοι αγωγοί που έχουν ήδη τελική επενδυτική απόφαση και βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.
Πηγή: ΑMΠΕ