Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος ελληνικών επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τσιγάρου έπειτα από τις εξελίξεις όσον αφορά τη φορολόγηση των συναδέλφων τους στην Πορτογαλία.

Η ανακοίνωση:

Αφού δεν κατάφεραν να το ορίσουν ως φαρμακευτικό προϊόν, αφού δεν μπόρεσαν να απαγορεύσουν τη χρήση του, αφού οι συκοφαντίες και τα ψεύδη τους δεν κατάφεραν να αλλοιώσουν το γεγονός ότι έχει μικρότερες βλαπτικές συνέπειες από το συμβατικό τσιγάρο, οι πολέμιοι του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποφάσισαν να το απαγορεύσουν μέσω της υψηλής φορολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευτυχώς όχι ακόμα εδώ, αλλά στην Πορτογαλία, όπου το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει χαμηλή διείσδυση στην τοπική αγορά και οι εκεί «φωστήρες» σκέφτηκαν να βάλουν φόρο 0,60 ευρώ σε κάθε ml υγρού αναπλήρωσης, υπερδιπλασιάζοντας έτσι την τιμή του.

Ενώ οι προς ψήφιση νόμοι ισχυρίζονται ότι αποβλέπουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, τέτοιες αποφάσεις φαίνεται ότι εσκεμμένα αγνοούν πως το κάπνισμα σκοτώνει 1 στους 2 καπνιστές και αποτελεί το μεγαλύτερο δολοφόνο της σύγχρονης εποχή, με αρκετά όμως ωφέλη για τα δημόσια ταμεία. Είναι γνωστό εξάλλου, πως, ο πρόωρος θάνατος ενός καπνιστή απο καρκίνο -όπως ο καρκίνος του πνεύμονα- είναι ένας τρόπος για να εξοικονομηθούν χρήματα απο τις συντάξεις.

Σε έρευνα σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα 2ης γενιάς που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο KU Leuven του Βελγίου, ένα από τα καλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια στον κόσμο, εξετάστηκε σε διάρκεια 8 μηνών η επίδραση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε 48 συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν καπνιστές χωρίς πρόθεση να σταματήσουν το κάπνισμα. Στο τέλος της μελέτης το 21% όλων των συμμετεχόντων είχε σταματήσει εντελώς το κάπνισμα καπνού, ενώ ένα επιπλέον 23% ανέφερε μείωση του αριθμού των τσιγάρων ανά ημέρα. Σε όλες τις τρεις ομάδες, ο αριθμός των τσιγάρων καπνού ανά ημέρα μειώθηκε κατά 60%. Εάν αυτά τα αποτελέσματα σημειώνονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα 2ης γενάς, τα σχετικά ποσοστά με τα τελευταίας τεχνολογίας 3ης γενιάς, είναι επόμενο ότι θα επιτύχουν κατακόρυφη αύξηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αποτελεί έναν αξιόπιστο εναλλακτικό του καπνίσματος τρόπο και περιέχει 100 έως 1000 φορές λιγότερο τοξικές ουσίες από το συμβατικό τσιγάρο. Δεν πρέπει επίσης να παραβλφθεί το γεγονός πως “Κάθε χρόνο πεθαίνουν από τον καπνό περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσοι πεθαίνουν από το AIDS, από ναρκωτικά, από τροχαία δυστυχήματα, από αλκοόλ, από όσους αυτοκτονούν ή δολοφονούνται, απ’ όλες τις αιτίες μαζί”, ανακοίνωση την οποία υποχρεώθηκαν να εκδώσουν το 2012 οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ με σκεπτικό ότι έλεγαν ψέμματα για τις επιπτώσεις που έχει το τσιγάρο στην υγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης