«Οι επενδύσεις δεν τα πάνε καλά στην Ελλάδα και έχουν υποχωρήσει στο 10% από 15% του ΑΕΠ, που ήταν λίγα χρόνια νωρίτερα», είπε ο Πόλ Μυλωνάς αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει οι επενδύσεις να επανέλθουν στο 15% στο ΑΕΠ, ενώ σημείωσε ότι οι επενδύσεις μένουν πίσω διότι υπάρχουν ζητήματα τόσο σε νομικό όσο και στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε πως η πρόσφατη συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να κολλήσουμε σε συζητήσεις μηδενικής αξίας για το μέλλον. Έχουμε κάνει πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα», ανέφερε ο ίδιος.

Μιλώντας για τις επιχειρήσεις και τις χρηματοδοτήσεις, ο κ. Μυλωνάς, είπε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι ελκυστικές για τις τράπεζες.

Σημείωσε πως οι τράπεζες μπορούν να παράσχουν στις υγιείς εταιρείες δάνεια, ωστόσο το κόστος του δανεισμού είναι υψηλότερο διότι υπάρχει το κόστος του ρίσκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακόμη και η καλύτερη εταιρεία δεν πρόκειται να πάρει κάτι καλύτερο από 4% επιτόκιο το οποίο είναι υψηλό» είπε ο ίδιος για να συμπληρώσει «μπορούμε να δώσουμε χρηματοδότηση αλλά όχι την πιο φθηνή».

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αγγίζουν τα 50 δις. ευρώ και ο ρόλος των τραπεζών, όπως σημείωσε είναι να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ή να επιβιώσουν ή να κλείσουν.
«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ισχύ για να βρούμε λύση», ανέφερε.

Ο ίδιος κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε πως «υπάρχουν ευκαιρίες και βρισκόμαστε στο σημείο καμπής. Δεν πρέπει να κάνουμε πισωγυρίσματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης