Χέρι στα αποθεματικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών αποφάσισε να βάλει ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, στην απέλπιδα προσπάθειά τoυ να εμφανίσει μειωμένο το δημόσιο χρέος.

Με την κοινή γνώμη να έχει στραμμένο όλο το ενδιαφέρον της στο ζήτημα της Συρίας, ο γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του πρωθυπουργός της, ανακοίνωσε «χαμηλοφώνως» την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει υπό τον έλεγχό της το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτικών ασφαλιστικών* εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αναλαμβάνοντας εκείνη τις υποχρεώσεις που θα απέρρεαν από τα κεφάλαια αυτά, δηλαδή την συνταξιοδότηση των πελατών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εταιρείες όπως η Pimco, (μητρική της Allianz), AXA, Generali, ING και Aviva, σε μια κίνηση που θεωρείται κρατικοποίηση, καλούνται να μεταβιβάσουν περίπου το 50% των κεφαλαίων τους τα οποία λειτουργούσαν για το συνταξιοδοτικό μέρος των πολιτών, περνούν τώρα στα χέρια του κράτους προκειμένου να εγγραφούν στο κρατικό ισοζύγιο και να εμφανίσουν το δημόσιο χρέος κάτω από το 50%, ένα ποσοστό που αποτελεί το κατώφλι πέρα από το οποίο δεν μπορούν να εξακολουθήσουν να δανείζονται.

Οικονομολόγοι και αναλυτές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κίνηση ως μία προσπάθεια εφαρμογής του «κυπριακού πειράματος» με το κούρεμα των καταθέσεων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πολωνού υπουργού Οικονομικών Jacek Rostowski για το ότι «η αναμόρφωση των συντάξεων» -όπως κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε η εν λόγω οικονομική αλχημεία-, «πρόκειται να μειώσει το δημόσιο χρέος της χώρας κατά περίπου 8% του ΑΕΠ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτόν τον «τρόπο», το 52,7% του 2012 θα φτάσει περίπου στο 45%, ένα ποσοστό που θα τους επιτρέπει να εξακολουθήσουν να εκδίδουν κρατικά ομόλογα και έτσι να… δανείζονται.

*Αξίζει να σημειωθεί πως η Πολωνία έχει ένα μικτό σύστημα συνταξιοδότησης με την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση να αποτελεί τον δεύτερο υποχρεωτικό πυλώνα του.

** Ανάλογη κίνηση είχε κάνει πέρυσι και η κυβέρνηση της Αργεντινής, όχι όμως για τους ίδιους λόγους, καθώς ο σκοπός της απόφασής της ήταν να φέρει πίσω στη χώρα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών που είχαν «εκπατριστεί».

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης