Η Πορτογαλία εξασφάλισε την Πέμπτη την ικανοποίηση του κλιμακίου της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), που αξιολόγησε θετικά την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, αλλά όχι τη σύμφωνη γνώμη του, προκειμένου να υπάρξει νέα χαλάρωση των στόχων για τη μείωση του ελλείμματός της, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η Λισαβόνα ευελπιστούσε να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου, ώστε να της επιτραπεί να θέσει ως στόχο για το δημόσιο έλλειμμα το 4,5% το 2014. Όμως, «η τρόικα δεν αναθεώρησε στο παραμικρό τη θέση της και δεν δέχεται άλλη εκδοχή πλην του 4%», όπως αρχικά προβλεπόταν, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλου Πόρτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξασφαλίσαμε μία νέα θετική αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής και χρηματοοικονομικής δανειοδότησης» είπε ικανοποιημένη από τη μεριά της η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκι, κατά την επίσημη παρουσίαση από την κυβέρνηση των πορισμάτων της 8ης και 9ης κατά σειράν αξιολόγησης της εγχώριας οικονομίας για την παροχή της επόμενης δόσης, ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

«Το αποτέλεσμα αυτό αυξάνει την αξιοπιστία της Πορτογαλίας και μας φέρνει εγγύτερα προς το τέλος αυτής της περιόδου της επιτήρησης» υπογράμμισε δίπλα της ο Πόρτας.

Προκειμένου να παραμείνει εντός των στόχων του προγράμματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή και νέα μέτρα λιτότητας-ιδίως αυτά που θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα προηγούμενα που ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικά από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, όπως το νομοσχέδιο για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό για το 2014, τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει έως τις 15 Οκτωβρίου. Παρά την άνετη πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο, που θα της επιτρέψει την απρόσκοπτη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση είδε μετά το καταστροφικό για εκείνην αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής την πολιτική της θέση να εξασθενεί σημαντικά.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης