Το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα «φαίνεται σαν να είναι μια σχεδόν κανονική ευρωπαϊκή χώρα», αλλά «τα φαινόμενα απατούν», αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», υπό τον τίτλο «Πώς ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά τη χρεοκοπία».

Στην πραγματικότητα, σημειώνεται, στην Ελλάδα «έχει πέσει μια σοβαρότητα που δεν ταιριάζει στην ευθυμία χώρας του Νότου». Φωτεινό σημείο διαπιστώνεται, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντάκτης περιγράφει ότι θα μπορούσε κάποιος να πει πως η Ελλάδα φαίνεται να έχει ξαναβρεί την ισορροπία της, αλλά τονίζει ότι οι άνθρωποι μιλούν διαρκώς για τα σημάδια που άφησαν πίσω τους τέσσερα χρόνια αυστηρής λιτότητας, περικοπών μισθών, μειώσεων συντάξεων, απώλειας θέσεων εργασίας.

«Οι αυτοκτονίες έχουν διπλασιαστεί, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πολλές φορές ακόμη περισσότερο» αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο μιλούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που υπέστησαν περικοπές.

«Ακόμη χειρότερα είναι για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Πρέπει να επιβιώσουν με κατά μέσο όρο 700 ευρώ τον μήνα – με τιμές στο σούπερ μάρκετ υψηλότερες από ό,τι στη Γερμανία. Έπειτα από κάποιο διάστημα δεν δίδονται πλέον χρήματα από το κράτος. Στη συνέχεια βοηθά μόνο η ευρύτερη οικογένεια. Ο μέσος μισθός είναι 1.265 ευρώ και αντιστοιχεί στα επίπεδα της δεκαετίας του ’80. Πριν από έναν χρόνο ήταν 10% περισσότερο. Ένας συνταξιούχος από ακαδημαϊκό επάγγελμα εισπράττει 900 ευρώ. Με αυτά μπορεί κάποιος να ζήσει μόνο αν διαθέτει έσοδα από κεφάλαια. Αλλά τα περιουσιακά στοιχεία δεν αποδίδουν πλέον σχεδόν τίποτα» περιγράφει ο συντάκτης και τονίζει ότι το χειρότερο για τους Έλληνες είναι η έλλειψη προοπτικής για το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι παγιδευμένοι στο χρέος, όπου τους οδήγησαν οι ανεύθυνες πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων» συνεχίζει ο δημοσιογράφος και επισημαίνει ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, θα χρειαστεί και το επόμενο έτος πάλι 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ, αναφερόμενος στην Αθήνα, υποστηρίζει ότι εκεί φαίνονται πιο καθαρά οι συνέπειες αυτής της υπερχρέωσης από ό,τι στα νησιά. Καταγράφει, δε, την κατάσταση στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, ενώ κάνει λόγο για κλειστά καταστήματα και ξενοίκιαστα διαμερίσματα στο ιστορικό κέντρο.

«Ένα μικρό φωτεινό σημείο είναι τα οικονομικά στοιχεία. Το γεγονός ότι η οικονομία συρρικνώνεται λιγότερο θεωρείται επιτυχία. Και 19 εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν φέτος στη χώρα» προστίθεται το ρεπορτάζ, στο οποίο υπογραμμίζεται ωστόσο ότι ο τουρισμός, ένας κλάδος μεγαλύτερος από τη βιομηχανία και τη γεωργία, δεν αρκεί για να επιβιώσει οικονομικά η Ελλάδα.

«Ακόμη κι αν η χώρα πουλήσει περισσότερα ημικατεργασμένα και πετροχημικά προϊόντα ή γενόσημα φάρμακα, ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι βασανιστικά μακρύς» καταλήγει ο συντάκτης.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης