Ολοένα λιγότερα χρήματα αφήνουν στην Ελλάδα οι ξένοι τουρίστες που την επιλέγουν για τις διακοπές τους. Η νέα άνοδος των επισκεπτών από το εξωτερικό και τα αυξημένα έσοδα του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο, αποτελούν μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη θα μπορούσε να ισοδυναμεί με «καμπανάκι» για τους επιχειρηματίες του χώρου.

Η νέα αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό στο πρώτο εξάμηνο (7,94 εκατ. επισκέπτες, +6,6%) και οι εισπράξεις 4,11 δισ. ευρώ (+7,1% στο εξάμηνο και +14,2% τον Ιούνιο) περιγράφουν μόνο ένα μέρος της «μεγάλης εικόνας» του ελληνικού τουρισμού. Αν περιοριστεί κάποιος στα συγκεκριμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παραβλέπει το γεγονός πως οι σχετικοί υπολογισμοί γίνονται με βάση την περυσινή χρονιά, όταν ο ελληνικός τουρισμός κατέγραφε μείωση ξένων επισκεπτών 1,6% και 330 εκατ. ευρώ λιγότερες εισπράξεις (-7,9%) το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σε σύγκριση με το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί της ουσίας, δηλαδή, ο ελληνικός τουρισμός δίνει μάχη εφέτος για να καλύψει ή και να υπερκαλύψει τις περυσινές απώλειες, με αρκετές πιθανότητες να το καταφέρει.

Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως χρόνο με τον χρόνο οι ξένοι που έρχονται στη χώρα μας δαπανούν ολοένα λιγότερα στη χώρα μας. Έτσι, καταγράφεται το εξής φαινόμενο: ο αριθμός ξένων επισκεπτών να εκτοξεύεται ακόμη υψηλότερα χρόνο με τον χρόνο, τα ξενοδοχεία (κυρίως τα μεγαλύτερα και των υψηλότερων κατηγοριών) στους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας να είναι ασφυκτικά γεμάτα (ιδίως Ιούλιο και Αύγουστο), αλλά οι εισπράξεις από κάθε ταξιδιώτη να μειώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 500.000 επιπλέον ξένους ταξιδιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2017 το όφελος ανήλθε σε 270 εκατ. ευρώ πρόσθετες εισπράξεις. Αυτό αντιστοιχεί σε 540 ευρώ ανά ταξιδιώτη, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται, κατά δήλωση των ίδιων, το σύνολο των χρημάτων που τους κόστισε το ταξίδι τους στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Euro2day

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης