Μία εβδομάδα μετά την επίσημη ανάληψη της θέσης του, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο θα προεδρεύσει για πρώτη φορά στο Eurogroup της Δευτέρας.

Πρώτο μεγάλο θέμα στην ατζέντα του συμβουλίου των 19 υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα έχει ακόμη δυσκολίες αυτοχρηματοδότησης, οπότε ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μία συζήτηση για ένα πρόγραμμα προληπτικής γραμμής στήριξης ή η ελάφρυνση του χρέους ή, ίσως ένα ακόμη πρόγραμμα, που δεν πιστεύω ότι τελικά θα συμβεί, αλλά παραμένει μία πιθανότητα», είπε ο Γκουντραμ Βουλφ, Διευθυντής του διάσημου think tank, Bruegel.

Αλλά ο Σεντένο θα έχει στο… μενού του και άλλα θέματα, όπως η φορολογία και η εναρμόνισή της στην ΕΕ, καθώς και ζητήματα με την Ιρλανδία, τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο.

«Κανένα πρόβλημα δεν έχουμε με κάποια κράτη μέλη που προσελκύουν νέες εταιρίες αλλά το να προσφέρουν μεγάλες περιόδους φορολογικών ελαφρύσεων, όπως μάθαμε για την περίπτωση της Apple, νομίζω ότι είναι απαράδεκτο και ελπίζω να πάρουμε αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά τη διάρκεια του έτους. Θέλουμε να έχουμε ένα νέο σημείο εκκίνησης για έναν πιο δίκαιο ανταγωνισμό και, στη συνέχεια, θα είναι βεβαίως χρήσιμη μια ενοποιημένη φορολογική βάση για τις εταιρείε», σχολίασε ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Μάρκους Φέρμπερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μάριο Σεντένο αναμένεται να έχει διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Ο Πορτογάλος είναι πιο συγκρατημένος, αλλά και… Μεσογειακός.

«Ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίθεται στο κοινό, υπό την έννοια ότι πρέπει να στέκεται ενώπιον του Τύπου μετά το τέλος κάθε συνάντησης και να συνομιλεί μαζί τους, όπως και με τις αγορές. Με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ υπήρξαν κάποια επεισόδια. Πιστεύω ότι με τον Σεντένο θα έχουμε κάποιον που είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο επιφυλακτικός όσον αφορά την επικοινωνία και επίσης κάποιον που ίσως να παραμένει στα μετόπισθεν», εξήγησε ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Τζιμ Μπράνσντεν.

Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, το Eurogroup θα ξεκινήσει τη συζήτηση για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, ξεκινώντας από την τραπεζική ένωση και την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Διεθνές Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Πηγή: euronews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης