1. Όλοι θα πρέπει να έχουν τις βεβαιώσεις αποδοχών -συντάξεων-επιχειρηματικής δραστηριότητας, ειδικά όπου υπάρχει παρακράτηση. Μην ακούτε, γενικά, τους κάθε ειδήμονες ότι δεν χρειάζονται και ο νόμος το προβλέπει και στο μέλλον θα φανούν χρήσιμες.

2. Δεν χρειάζονται φέτος αποδείξεις (υποδήματα, ενδύματα κλπ) όπως ήταν απαραίτητες για το 2014 και θα είναι και το 2016,αναμένεται απόφαση σχετική, για το πώς ,μέσω πλαστικού χρήματος. Αντίθετα χρειάζονται ιατρικές-μικροβιολογικές, φαρμακευτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Θα πρέπει να πάρουμε βεβαιώσεις τραπεζικών τόκων ,ανεξάρτητα ποσού και εδώ κάποιοι έξυπνοι τραπεζικοί λένε ότι φαίνονται στις δηλώσεις, εσείς θα ζητάτε την έντυπη βεβαίωση όπως προβλέπεται.

4. Πρέπει να κοιτάξουν όσοι έχουν ενοίκια, αν έχουν ειδικά ανείσπρακτα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες νομικές, για να μην φορολογηθούν στο έτος 2015, ο νόμος ορίζει ότι τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 8. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

5. Επίσης στην φορολογική δήλωση θα πρέπει να αναγραφούν τα πάσης φύσεως εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 είτε είναι φορολογητέα είτε όχι πχ. μερίσματα (βεβαίωση), πωλήσεις αυτ/των-ακινήτων, επιδόματα κλπ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

6. Εγκαίρως θα πρέπει να πάμε όλα τα απαραίτητα έγραφα στον λογιστή μας ,να γίνει όπως πρέπει ο έλεγχος και ειδικά αν τα εισοδήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των τεκμηρίων ,να έχει ο λογιστής τον απαραίτητο χρόνο να ανατρέξει στα προηγούμενα χρόνια ,μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη εργασία που απαιτεί γνώσεις και χρόνο, για ανάλωση παλαιών εισοδημάτων.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΟΓΙΣΤΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης