Η ΕΚΤ έθεσε χθες σε εφαρμογή το εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων, διαθέτοντας μέχρι και το 2017 συνολικό κεφάλαιο που υπερβαίνει το 1 τρις ευρώ. Οι φιλόδοξες παρεμβάσεις του Μάριο Ντράγκι συνεπάγονται όμως κινδύνους για τους ευρωπαίους φορολογούμενους.

Η ευρωτράπεζα σχεδιάζει να προβεί σε αγορά χρέους των κρατών της ευρωζώνης αλλά και δημόσιων θεσμικών οργανισμών, όπως είναι η ΕΤΕπ ή η γερμανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα KfW. Πρόκειται για ομόλογα με σταθερή περίοδο ωρίμανσης και σταθερά επιτόκια. Καθότι απαγορεύεται η απευθείας χρηματοδότηση κρατών εκ μέρους της ΕΚΤ, η τελευταία μπορεί να προβεί σε αγορές ομολόγων μόνο στη δευτερογενή αγορά, δηλαδή από τράπεζες ή θεσμικούς επενδυτές. Η αύξηση της ζήτησης των ομολόγων θα οδηγήσει σε αύξηση της αξίας τους και -δεδομένου του σταθερού επιτοκίου- σε μείωση της απόδοσής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία;

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος ΔΕΝ συμμετέχουν σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα της ΕΚΤ λόγω εκκρεμοτήτων στα προγράμματα στήριξης που ακολουθούν.

Στόχος του φιλόδοξου προγράμματος της ΕΚΤ είναι η καταπολέμηση των αποπληθωριστικών τάσεων στην ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί φέτος κοντά στο 0%, πολύ μακριά από το στόχο του 2%. Επιπλέον, η ΕΚΤ επιθυμεί να βελτιώσει τους όρους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάτι που επιτυγχάνεται συνήθως μέσω της μείωσης του βασικού επιτοκίου. Ωστόσο, παρότι το βασικό επιτόκιο έχει οριστεί στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% χωρίς να φέρει ορατά αποτελέσματα, η ΕΚΤ ελπίζει να πετύχει περισσότερα μέσω της εκτεταμένης αγοράς ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φορολογούμενοι θα επωμιστούν ενδεχόμενες απώλειες

Πάντως, ορισμένοι αναλυτές, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιέργκ Κρέμερ, εκτιμούν ότι τα χρήματα που θα διοχετεύσει η ΕΚΤ στην αγορά «δεν πρόκειται να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε πολλές χώρες της ευρωζώνης». Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό, οι τράπεζες θα παραμείνουν επιφυλακτικές έναντι των δανείων στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους.

Η ΕΚΤ αγοράζει 150 δις. ευρώ ομόλογα της Ιταλίας

Η Τράπεζα της Ιταλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσουν συνολικά ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας συνολικά 150 δισεκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που μόλις ξεκινά η ΕΚΤ, ανακοίνωσε το ιταλικό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα χθες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ιταλίας θα αυξηθεί κατά 30% ως τα τέλη του προγράμματος λόγω των αγορών κρατικών ομολόγων, εγγυημένων τιτλοποιημένων ομολογιών και καλυμμένων αξιόγραφων, ανέφερε η Τράπεζα της Ιταλίας σε ένα έγγραφο που δημοσίευσε στον ιστότοπό της.

Η ΕΚΤ άρχισε από χτες τις αγορές τίτλων κρατικού χρέους χωρών μελών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας η οποία προβλέπεται να οδηγήσει στη χορήγηση ρευστότητας ύψους 1,1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ανέφερε ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 130 δισεκατ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα αξίας 20 δισεκατ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ιταλίας θεωρεί ότι ήδη, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει επιπτώσεις στις χρηματαγορές.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,9% την περίοδο από την 5η Νοεμβρίου, λίγο πριν η ΕΚΤ αρχίσει να συζητάει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και την 22η Ιανουαρίου, όταν ορίστηκε η ημερομηνία έναρξής του, εξήγησε η ιταλική κεντρική τράπεζα.

Πληροφορίες από Deutsche Welle / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης