Πανεπιστημιακοί καθηγητές, οικονομικοί παράγοντες και τραπεζίτες κατέθεσαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr τις εκτιμήσεις τους για τις αποφάσεις του Eurogroup, την περίφημη δόση και βεβαίως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκτιμήσεις διίστανται. Διαφορετικές ωστόσο είναι και οι οπτικές γωνίες μέσα από τις οποίες οι ειδικοί μεταφράζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες που συμπεριλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών της Ζώνης του Ευρώ. Κοινή ωστόσο είναι η πεποίθηση ότι θα χρειαστούν να γίνουν πολλά ακόμη ώστε η ελληνική οικονομία να βγει από τα σημερινά αδιέξοδα. Όπως επίσης κοινή είναι η πεποίθηση ότι όλο το βάρος αυτής της προσπάθειας είναι υποχρεωμένη να τo σηκώσει στους ώμους της η ελληνική κοινωνία και όχι βεβαίως οι δανειστές της.

Παρακολουθήστε τις εκτιμήσεις των κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, Καθηγητή Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρου Δούκα, πρώην υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Κοτζιά, Καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δημήτρη Μάρδα, Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μάνου Mατσαγγάνη, Καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Οικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτη Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Παναγιώτη Γεννηματά, επίτιμου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Χρειάζεται μία αναπτυξιακή τροχιά, χρειάζεται ένα νέο μοντέλο, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι σαφές τι έχει αποφασιστεί» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Καθηγητής Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και ανέφερε: «τα βασικά μεγέθη για την ανάπτυξη θα πρέπει κάποιος να τα πιστεύει ώστε να θεωρηθεί ότι δίνεται έστω βραχυπρόθεσμη λύση. Χρειαζόμαστε λύση που θα περιορίσει την ύφεση και όχι κάτι που θα την επιδεινώσει».

«Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αλλά μη νομίζει κανείς ότι τα χρήματα θα πέσουν κατευθείαν στην αγορά. Είναι μια θετική εξέλιξη. Θα μπορούσε βέβαια να ήταν πιο θετική αν λάβουμε υπόψη τη νοθρή αντίδραση του χρηματιστηρίου. Παρόλα αυτά δεν παύει αυτή η απόφαση να είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» δήλωσε στη zougla.gr ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι το χρέος δεν γίνεται βιώσιμο. Οι έρευνες που έχουν γίνει έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα.

Δίνουν τα κλειδιά της χώρας ως αντάλλαγμα για μία προσωρινή ανακούφιση» τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νίκος Κοτζιάς.

Επιφυλακτικός ως προς τις πρώτες εκτιμήσεις του φάνηκε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρδας.

Ο ίδιος επικεντρώνει στο δια ταύτα που είναι η Ανάπτυξη:

Ως θετική και ευνοϊκή κρίνει τη χθεσινή έκβαση του Eurogroup, ο Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Οικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνος Mατσαγγάνης.

Μιλώντας στη zougla.gr είπε πως θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία.

Ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέθεσε τον προβληματισμό του για το εάν η κοινωνία είναι σε θέση να αντέξει μία δεκαετία κοινωνικού πόνου και θυσίας:

Ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς, μιλώντας στη zougla.gr εκτίμησε πως: «Το Eurogroup αναγνώρισε την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας από τον Μάιο του 2012. Είναι η δεύτερη φορά που οι εταίροι μας και το ΔΝΤ αναγνωρίζουν την αποτυχία των προβλέψεών τους».

Επιπλέον, ο κ. Γεννηματάς θεωρεί πως «το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι δίνεται μια παράταση λύσης του δανεισμού μας από τον ειδικό μηχανισμό EFSF κατά 15 χρόνια.

Επιβεβαιώνεται η συσχέτιση των αποφάσεων με την τήρηση των δεσμεύσεων της και ανοίγεται ένα παράθυρο για μια μελλοντική συνολική αναδιάρθρωση του χρέους».

Ρεπορτάζ: Φίλιππος Καραμέτος-Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης