O Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Περισσότερα από 200 καταστήματα «McDonald΄s» στη Ρωσία, βρίσκονται υπό κρατική έρευνα, ενώ η αρμόδια ελεγκτική αρχή έχει ήδη βάλει λουκέτο σε εννέα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η «επίθεση» εναντίον του αμερικανικού «κολοσσού», θεωρείται ως αντίποινο για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, σχετικά με την πολιτική που ακολούθησε η Ρωσία στην κρίση με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κανονισμός για την «Υγεία και Ασφάλεια» είναι ένα μέσο πίεσης που χρησιμοποιεί συχνά το Κρεμλίνο στις πολιτικές του διαμάχες.

Τα «McDonald΄s» απολάμβαναν αρκετά καλές σχέσεις με τη χώρα μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και αποτέλεσαν τον επίσημο χορηγό των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Τον Αύγουστο όμως, η αρμόδια αρχή για θέματα ασφάλειας των καταναλωτών, «έκλεισε» τη ναυαρχίδα της αμερικανικής αλυσίδας στην πλατεία Πούσκιν, μαζί με αρκετά ακόμα καταστήματα, με αιτιολογία τις παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Η μαζική διακοπή λειτουργίας θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τις δουλειές περίπου 37.000 ατόμων που εργάζονται για την εταιρεία στη Ρωσία, αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα στους αγρότες της χώρας που παρέχουν τα τρόφιμα στα εγχώρια καταστήματα. Σε μια δήλωση που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της, η «McDonald’s» ανέφερε ότι το δικαστήριο διέταξε την «περαιτέρω προσωρινή αναστολή των εργασιών της σε εννέα σημεία πώλησης», ενώ η εταιρεία θα ασκήσει έφεση, διαφωνώντας κάθετα με την απόφαση του δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης