Οριστικά σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία οδεύει ο όμιλος πληροφορικής Altec Συμμετοχών. Παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν στην προ μηνός, επεισοδιακή γενική συνέλευση των μετόχων, από την πλευρά του ιδρυτή και εξ των μετόχων του ομίλου, Θανάση Αθανασούλη, η απόφαση των πιστωτριών τραπεζών και βασικών μετόχων (ελέγχουν 40,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Altec) είναι τελεσίδικη.

Αυτό αποκαλύπτεται στην έκθεση του δ.σ. της εταιρείας που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2016, όπου αναφέρεται πως η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας του απαιτούμενου σχεδίου την υπαγωγή της μητρικής εταιρείας σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία σύμφωνα με το άρθρο 106 (ια)  του Νόμου 3588/2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία

Η ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία προβλέπει μεταξύ των άλλων την κατάθεση αίτησης προς το αρμόδιο δικαστήριο για την έγκριση του προτεινόμενου ως ειδικού εκκαθαριστή, την αποδοχή του έργου του με την υποβολή έκθεσης που θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό , την πορεία και την λειτουργία της εταιρείας σε εκκαθάριση.

Με την έγκριση των παραπάνω ο ειδικός εκκαθαριστής εγκαθίσταται στη διοίκηση της εταιρείας εφαρμόζοντας το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες που προβλέπονται στην έκθεση του.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Δ.Σ, η διοίκηση της Altec σε συνεργασία με την πλειοψηφία των μετόχων που ψήφισαν για την υπαγωγή της μητρικής εταιρείας σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία, βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας για τον ορισμό του προτεινόμενου ως ειδικού εκκαθαριστή, και συνακόλουθα στη σύνταξη του σχεδίου εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης καθώς και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της ειδικής εκκαθάρισης. Η οριστικοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισης θα υπόκεινται στη έγκριση του αρμόδιου δικαστηρίου.

Ήδη η διοίκηση προέβη σε αλλαγή της βάσης παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων από την “Αρχή της επιχειρηματικής συνέχειας των δραστηριοτήτων” (going concern), σε αυτή των “ρευστοποιήσιμων αξιών” (liquidation basis), με ισχύ από την 30η Ιουνίου 2016, προβαίνοντας σε κατάλληλες απομειώσεις και προβλέψεις, σε αξίες οι οποίες προσεγγίζουν τις ρευστοποιήσιμες και αναταξινόμησε τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού σε βραχυπρόθεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την κατάληξη μιας μακράς , αλλά ατελέσφορης όπως φαίνεται, προσπάθειας να επιβιώσει ο ιστορικός όμιλος που προ ετών κατείχε ηγετική θέση στην αγορά πληροφορικής, κερδίζοντας μεγάλα συμβόλαια. Τα προβλήματα για την Altec ξεκίνησαν ήδη από τη διετία 2007-2008.

Τα ανοίγματα ετών και ο υψηλός δανεισμός οδήγησαν στη μετοχοποίηση των υποχρεώσεων της, με τις τράπεζες να αποκτούν προ ετών το 42% της Altec. Παρά τη στήριξη που παρείχαν και τη σταδιακή βελτίωση της εικόνας του ομίλου, τα προβλήματα παρέμεναν σοβαρά, με τους ορκωτούς ελεγκτές να προειδοποιούν για τη βιωσιμότητα της Altec η οποία βασίζονταν αποκλειστικά σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Οι δυσκολίες κορυφώθηκαν στα τέλη του 2015 όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής, καθώς στην έκθεση επισκόπησης του ελεγκτή της Altec που συνόδευε τις λογιστικές καταστάσεις 9μηνου 2015, διατυπώθηκε «Αρνητικό Συμπέρασμα», αφού η εταιρεία βρίσκονταν σε μη συμμόρφωση με τους οικονομικούς όρους (financial covenants) των δανειακών συμβάσεων και σε αδυναμία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων δόσεων των δανείων.

Η διοίκηση προέβη σε αναθεωρηµένη πρόταση επιχειρηµατικής και κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης στις αρχές του 2016, με τον ορκωτό ελεγκτή που υπέγραψε τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2015 να αναφέρει πως «λόγω του ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποδοχής και οριστικοποίησης της πρότασης αναδιάρθρωσης του Οµίλου και της Εταιρείας από τις πιστώτριες τράπεζες (οµολογιούχους), δεν υπάρχει εύλογη διασφάλιση ότι η Εταιρεία και ο Όµιλος θα διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για την χρηµατοδότηση των χρηµατοοικονοµικών αναγκών τους έως την 31η ∆εκεµβρίου 2016».

Ακολούθησαν διαρκείς αναβολές των γενικών συνελεύσεων της εταιρείας, η παραίτηση του νούμερο δύο  της εταιρείας Σπ. Παμπουκίδη, έως ότου έγινε γνωστό πως οι πιστώτριες τράπεζες θα ζητήσουν την υπαγωγής της εταιρείας στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα για να τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία (άρθρο 106(ια) του 3588/2007).

Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου η Altec, που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιειται μόνο στο software, εμφάνισε σε επίπεδο ομίλου έσοδα 7 εκ.ευρώ, ζημιές 3,1 εκ.ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 105 εκ.ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 122 εκ.ευρώ από τις οποίες 87 εκ.ευρώ εκ.ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης