Σε υψηλό 8 ημερών κινείται η στερλίνα - Οριακή άνοδος για το ευρώ

Σε υψηλό 8 ημερών κινείται η στερλίνα - Οριακή άνοδος για το ευρώ
Σε υψηλό οκτώ ημερών ανήλθε σήμερα η στερλίνα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις νομικού συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει την όποια συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η λίρα δεν φάνηκε μέχρι στιγμής να αντιδρά ιδιαίτερα στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και που έδειξαν ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας στη Βρετανία επιβραδύνθηκε για τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο.

Έχοντας υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι η Βρετανία θα μπορούσε να υποστεί ένα «σκληρό» Brexit, στο οποίο η πρόσβαση στην ενιαία αγορά θυσιάζεται για χάρη αυστηρότερων ελέγχων στη μετανάστευση, η σταθμισμένη, με βάση το εξωτερικό εμπόριο, ισοτιμία της στερλίνας αυξήθηκε χθες κατά 1,4% σε υψηλό 11 ημέρων στο 74,7. Σήμερα κινείτο στο 74,6.

Ο δικηγόρος Τζέιμς Ίντι, νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην εκδίκαση στο Ανώτερο Δικαστήριο της χώρας της υπόθεσης σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να εκκινήσει τις διαδικασίες διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε χθες ότι το κοινοβούλιο – και όχι μόνο η κυβερνώσα συντηρητική κυβέρνηση – θα πρέπει «πολύ πιθανόν» να επικυρώσει την όποια συμφωνία για το Brexit.

«Αυτό βοήθησε να βελτιωθεί το κλίμα προς τη στερλίνα άρα είχαμε χθες ένα μικρό ράλι ανακούφισης», δήλωσε ο Λι Χάρντμαν, οικονομολόγος στην Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. «Αλλά για να διατηρηθεί αυτή η ανοδική δυναμική και για να δούμε μια μεγαλύτερη ανάκαμψη, χρειάζεται να κρίνουν τα δικαστήρια ότι απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου για να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 – κατά την άποψή μας αυτό είναι πιο σημαντικό και η αγορά θα είναι πιο ευαίσθητη σε αυτή την εξέλιξη».

Έναντι του δολαρίου, η λίρα ενισχύθηκε κατά 0,3% σε υψηλό 8 ημερών, στο 1,2334 δολάριο. Έναντι του ευρώ, σημείωσε άνοδο κατά 0,1% στις 89,24 πένες ανά ευρώ.

Οριακή άνοδος για το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,04% και διαμορφώνεται στα 1,0984 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 113,538 γεν, στο 0,893 με τη στερλίνα και στο 1,0862 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,45% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 103,373 γεν.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016, 14:18